Gästkonton i ArcGIS

Ibland vill man dela innehåll i ArcGIS med externa användare utan att för den sakens skull dela innehållet publikt. Det enklaste sättet att göra detta är att skapa en Collaboration med den externa organisationen, men det kräver att också de använder ArcGIS och har sina egna licenser.

Person arbetar vid laptop omgiven av digitala ikoner som illustrerar samarbete och delning. Blå-lila bakgrund.

I det här blogginlägget presenterar vi ett alternativt tillvägagångssätt som går ut på att skapa gästkonton och som fungerar i både ArcGIS Online och ArcGIS Enterprise.

Diagram som visar datautbytet mellan ArcGIS Enterprise och ArcGIS Online genom samarbete. Texten är på svenska.
Collaborations är delning mellan ArcGIS-organisationer. Det är att föredra när man vill dela innehåll med externa användare, utan att dela det publikt, men det är inte alltid möjligt att använda Collaborations.

Gästkonton

Vänta nu, vad är gästkonton? Det finns egentligen inga särskilda gästkonton i ArcGIS men med lite förberedelser kan man själv skapa något som kan liknas vid gästkonton. Det är nämligen möjligt att låna ut sina egna licenser till externa användare som t.ex. agenter, konsulter och entreprenörer. Viktigt är dock att se till man följer villkoren i Esris huvudavtal, man får inte dela ut sina licenser hur som helst.

Det vi vill uppnå här är alltså att skapa ett gästkonto som har tillgång till specifikt innehåll, men inte allt innehåll som är delat med organisationen, eftersom det där kan finnas information vi inte vill att externa skall ha tillgång till. För att uppnå detta skapar vi en skräddarsydd roll som vi kan kalla gästkonto.

Läs mer här om du vill veta mera om roller.

Skapa en skräddarsydd roll

För att skapa en skräddarsydd roll behöver du administratörsrättigheter i portalen. Gå till Organisation > Inställningar > Medlemsroller och välj Skapa roll. Mina gästanvändare behöver endast ta del av innehåll, de skall inte redigera eller skapa något, så jag utgår från standardrollen Visningsprogram (Viewer).

Dialogruta för att importera inställningar från en roll eller mall, med rullgardinsmeny och knapparna Importera och Avbryt.
Jag utgår från standardrollen Visningsprogram då jag skapar en ny roll.

Nu kommer det viktiga, jag klickar ur behörigheterna Visa grupper som delas med organisationen och Visa innehåll som delas med organisationen. Då kommer användare med denna roll endast se innehåll som är delat till de grupper som de är medlemmar i (och grupper och innehåll i portalen som är delade publikt). Jag rekommenderar också att du tittar igenom de övriga behörigheterna så att gästkontot blir rätt för just dina behov. Sen är det bara att lägga till externa medlemmar och tilldela dessa rollen gästkonto som du precis skapat. Vill du först dubbelkolla att allt blev rätt, skapa då ett eget gästkonto att logga in och testa med.

Två reglage visas: Grupper delas inte, men innehållet delas med organisationen. En förklarande text finns under varje val.
Jag inaktiverar rättigheterna i bilden ovan för mitt gästkonto.

Sammanfattningsvis

Collaborations är den föredragna metoden för att samarbeta med externa användare men förutsätter att även de använder ArcGIS i sin organisation. Ett annat alternativ är att skapa gästkonton och använda sina egna licenser för att bjuda in externa användare. Genom att skapa en skräddarsydd roll kan man kraftigt begränsa vilket innehåll de externa användarna kan komma åt. Bekanta dig med Esris huvudavtal innan du bjuder in externa användare.



Om skribenten

Taggar