Vilka kulturhistoriska värden finns egentligen dolda på våra kyrkogårdar? Jamtli museum har hjälpt några församlingar i trakten att ta reda på just det – med den senaste tekniken till hands.

Jamtli är länsmuseum i Jämtlands län. Verksamheten lägger stort fokus på att vårda historien och ge den en plats i nutiden och i framtiden.

Redan tidigare hade Jamtli hjälpt församlingar i regionen att göra inventeringar av kyrkogårdar för att ta reda på vilka kulturhistoriska värden som kan finnas på kyrkogårdarna.

Fast på kyrkospråk talar man inte om gravar utan om gravvårdar. Med det menar man den fysiska markör som talar om var en person ligger begrav, som en gravsten eller ett kors i trä eller järn till exempel.

Adderar gravdata till karta

Inför 2016 kom det nya förfrågningar om att inventera fler gravvårdar. Då tipsade Jamtlis arkeolog Karl-Johan Olofsson om att kombinera inventeringen med en geografisk teknik som han trodde skulle underlätta arbetet.

Karl-Johan är nämligen även en entusiast kring grafiska informationssystem, GIS.

GIS är en teknik som bygger på geografi och faktiska fysiska platser, med en digital karta i bakgrunden. Till en given plats på kartan kopplar man sedan all slags data och information man anser är relevant just där.

ArcGIS Collector bästa appen för insamling

Inom det geografiska informationssystemet ArcGIS finns en mängd program och appar som är lämpliga för olika slags uppgifter. För insamling av data i fält, som på en kyrkogård, är ArcGIS Collector* den app som funkar bäst. Och det är enkelt att både sätta upp och använda.

– Jag satte upp databasen och svarsalternativen man behövde i Collector, berättar Karl-Johan.

Församlingarna som ville ha inventeringshjälp hade redan tillgång till en bakgrundskarta med information om var de individuella gravvårdarna fanns lokaliserade. Därför var det enda som krävdes av inventerarna att addera information till kartan om typ av gravvård och om den hade något kulturhistoriskt värde och vilket i så fall.

Uppdateras direkt

Med GIS-appen installerad i sin mobil, läsplatta eller dator kunde inventerarna direkt där de stod på kyrkogården registrera information över varje gravvård. Informationen uppdaterades mot den gemensamma kartan och åter på kontoret fanns informationen färdig och tillgänglig.

– Internet var inte tillgänglig överallt men då sparades datan bara lokalt och laddades upp när man hade uppkoppling igen, säger Henrik Ylikoski, byggnadsantikvarie och en av personerna som utförde inventeringarna under 2016.

Utöver skriftlig information om varje gravvård kunde man även addera foton.

Recension efter inventeringen lyder att ”tekniken var enkel att använda och gjorde att arbetet gick snabbt”.

* I november 2020 introducerades ArcGIS Field Maps vilken fullt ut ersätter ArcGIS Collector, ArcGIS Explorer och ArcGIS Tracker, samt erbjuder ytterligare funktionalitet. Läs mer i denna FAQ.