Ett säkert samhälle bygger på många sätt på samma fundament som ett smart samhälle, nämligen förmågan att dra nytta av de enorma datamängder som uppstår i vår digitaliserade värld och ett behov av ökad samverkan inom och mellan organisationer och ut mot invånare.
Kommuner, myndigheter och organisationer har alltmer börjat inse vilken nytta big data, den mobila tekniken, GPS-teknik och realtid kan tillföra för att utveckla bättre tjänster, tillförlitlighet och transparens i samhället. Idag finns en levande debatt och otaliga initiativ som i stort och smått ska bidra till ett smartare samhälle.
Tanken är att tekniken ska hjälpa till att hantera de växande utmaningarna vårt samhälle står inför. De verksamheter som kan dra nytta av tekniken och visa positiva resultat på resan mot ett smart samhälle bereder väg som underlättar för andra, samtidigt som de blir goda exempel att ta efter.
Samma fundament
Försvar, säkerhet och räddningstjänst kan använda sig av samma resurser för att nå sina mål, i det dagliga och i det långsiktiga. För i grund och botten bygger ett säkert samhälle på samma fundament som ett smart samhälle.
Båda delar behöver till exempel möjlighet att samverka internt inom verksamheten, externt med andra organisationer och hålla en levande dialog med invånarna för ökad förståelse och transparens.
Platsen unik gemensam nämnare
Ett geografiskt informationssystem, GIS, är den teknik som lägger grunden för att lyckas. Ett GIS har den unika egenskapen att utifrån platsen smälta samman olika slags data och system och förena det i en gemensam bild. Eftersom nästan all verksamhetsdata kan kopplas till en plats skapar det här stora möjligheter.
Ett GIS kan till exempel addera data från kalkylblad och databaser såväl som från egna verksamhetskritiska system. GIS:et ger dig bokstavligen en bild av läget.
När din verksamhet kan skapa ordning i datamängderna, visualisera, analysera och förstå leder det till nya insikter som lägger grunden för bättre beslut.
Uppdatering i realtid
Med en modern GIS-plattform får din verksamhet dessutom möjlighet att samarbeta och dela data via appar och dynamiska kartor som uppdateras i realtid. Det gör att insatsledare och ledningspersonal kan se status på en händelse direkt och agera lika snabbt.
När alla arbetar utifrån samma information flyter arbetet bättre och ett uppdrag eller en insats kan genomföras snabbare och säkrare.
Läs mer om hur en modern GIS-plattform och datadrivna insikter kan anta digitaliseringens utmaningar och bidra till effektivare beslut.