Förmågan att förutse och hantera risk är en kritisk framgångsfaktor i varje organisations försörjningskedja. Förutom mer traditionell riskhantering kopplat till produktionsstörningar, transport- och kvalitetsproblem, påverkar potentiell kris på grund av ökad politisk osäkerhet och fler naturkatastrofer i världen i många fall säkerheten idag.

Eftersom försörjningskedjan är ett komplext nätverk av beroenden blir konsekvenserna stora när man inte har full koll på helheten. En gemensam aktuell lägesbild i form av visualisering av data och analyser på en smart karta är därför ett kraftfullt stöd, både för att proaktivt förebygga en krissituation och för att snabbt reagera när något oförutsett händer. Problem som orsakas av ett misstag tidigare i kedjan kan undvikas eller mildras när man, med stöd av geografin, alltid har tillgång till den information som krävs via en digital kopia av supply chain. Effektiviteten höjs helt enkelt avsevärt om man slipper släcka bränder – inget konstigt med det.

Så här funkar det i praktiken

Geografisk analys gör det alltså möjligt att optimera varuleveranser i samband med till exempel produktionsstörningar eller trafikproblem. Med geografisk information blir det också möjligt att spåra en produkt, från råvara ända till slutkund, och på så sätt jobba med kvalitetsbrister med precision. Den geografiska dimensionen är en stark komponent även i hanteringen av realtidsinformation, till exempel för att varna chaufförer som befinner sig i ett visst område när ett oväder är på ingång eller om en trafikolycka har inträffat.

Visualisering av data på karta

Lägg grunden genom att visualisera element som är viktiga i din supply chain på kartan. Det kan konkret handla om till exempel fabriker, leverantörer, lager, försäljnings- och serviceställen. Kombinera sedan den informationen med data om omvärldsfaktorer som väder, råvarutillgång, vägar, trafik och kundbeställningar, och skapa informationsprodukter som görs tillgängliga via målgruppsanpassade appar. På så sätt blir organisationens supply chain så mycket starkare och mer motståndskraftig vid kris.

Nyfiken på faktiska exempel? Inspireras gärna av det här webbinaret.

Interaktiv guide visar möjligheterna med geografisk analys