Nyckeln till smarta beslut – eller vad alla chefer borde veta om GIS

  • Vad är GIS? visualiserat i form av datalager

Beslutsstöd

Nyckeln till smarta beslut – eller vad alla chefer borde veta om GIS

Är du en av alla dem som brottas med stora datamängder, tabeller, diagram och grafer när du försöker få grepp på läget i din verksamhet? Ett modernt GIS (geografiska informationssystem) är en pusselbit som ger avsevärt bättre förutsättningar för välgrundade beslut. Med den här formen av IT-stöd får din organisation kapacitet att på allvar dra nytta av relevanta data. Det i sin tur kommer att ge er affär märkbara konkurrensfördelar.

För att reda ut begreppen ger jag mig på att göra en ”executive summary” för förkortningen GIS:

Vad är GIS?

Ett komplement till den befintliga IT-miljön och ett ramverk för att fånga, hantera och analysera interna och externa data.

Styrkan med GIS är att det sammanlänkar alla typer av data och sätter stora datamängder i en geografisk kontext. På så sätt tydliggörs komplexa mönster och samband, som i sin tur ger större och fördjupad insikt om den egna verksamheten och dess omvärld. Med visualiseringar av data och analysresultat på kartor blir en ny typ av beslutsunderlag tillgängliga digitalt.

Varför GIS?

Geografisk information och analys är nyckeln till värdefull kunskap om marknaden, konkurrenter och kunder.

Det ger också den operativa verksamheten tillgång till en unik gemensam och aktuell lägesbild. Företag behöver idag möta den snabba förändringstakten och strukturella förändringar, med vassare och smartare beslut operativt, taktiskt och strategiskt. Det ställer krav på riktigt tydliga beslutsunderlag. GIS svarar på frågor som: Var kommer försäljningen att öka? Var finns nya affärsmöjligheter? Vilka risker hotar verksamheten? Var finns just det här projektets resurser och hur påverkas de av olika faktorer?

För vem?

GIS ger tillgång till beslutsstöd och värdefull information när och där det behövs – oavsett om behovet finns hos mobil personal ”på fältet”, kontorspersonal, i styrelserummet eller hos helt externa intressenter.

Det finns mycket att vinna när en organisation blir datadriven och dessutom tar hävstång på geografisk information och analys. I det sammanhanget blir GIS en strategiskt viktig resurs för hela organisationen, för serviceteknikern, analytikern, affärsutvecklaren och beslutsfattare på olika nivåer.

Inspireras av vad andra gör

I det här filmklippet delar Holmen och Helsingborg stad med sig av sina erfarenheter av beslutsfattande med stöd av geografisk information. Hör representanter från de båda organisationer berätta hur GIS och den geografiska dimensionen bidrar med bättre underlag för uppföljning, beslut och samverkan, både operativt och strategiskt.

Varsågod! eBok om datadrivna beslut som framgångsfaktor

Om skribenten: Martin Forsslund - Utvecklar kunder och partners

Martin Forsslund jobbar med att skapa långsiktig framgång för Esri Sveriges kunder och partners. Sedan tidigare har Martin en lång yrkeserfarenhet inom verksamhetsutveckling, försörjningskedjor och IT-styrning.

Relaterade inlägg

Datadrivna insikter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev