God fortsättning och grattis till dig som vill fatta bättre och faktabaserade beslut det kommande året. Det är ett nyårslöfte som kommer att löna sig – både för dig personligen och för din organisation.

Men eftersom vi inte vill att det här ska bli ett nyårslöfte bland alla andra som inte blir genomförda, vill jag dela med mig av tre råd på vägen:

1. Tänk stort och långsiktigt

Att omsätta nyårslöften till verklig förändring kräver ett stort mått av tålamod och långsiktigt tänkande. Börja därför med att omvandla nyårslöftet till en vision. Vad ska din organisation uppnå genom att vässa sin förmåga att fatta beslut?

För att kunna sätta en bra vision på pränt är jag ganska säker på att du själv först behöver landa i insikten om att data är en strategiskt viktig resurs. Om du dessutom utforskar hur den geografiska dimensionen ökar värdet av data har du kommit ytterligare ett steg på vägen mot en riktigt bra vision om bättre beslut.

2. Gör en plan och sätt konkreta delmål

För att behålla fokus är det viktigt att göra en plan där visionen omvandlas till konkreta delmål. Utgå från verksamhetsnyttan och identifiera tydliga åtgärder som snabbt ger resultat som många har nytta av. Att hitta dessa breakthrough-projekt ger helt enkelt förverkligandet av nyårslöftet en kick-start.

Titta i det här sammanhanget gärna lite närmare på vilka fördelar en destinationsportal för geografiska data och information ger den organisation som vill dra nytta av den fulla potentialen av data för att fatta bättre beslut. Det finns användningsområden för hela din organisation.

3. Dela nyårslöftet med andra och fira framgångar på vägen

Det är ett känt faktum att det blir enklare att hålla liv i motivationen om du delar nyårslöftet med andra. Datadrivet beslutsfattandet förutsätter både att organisationen har koll på relevanta data och tillgång till det IT-stöd som krävs. Men för att lyckas är det helt centralt att människor och processer är i synk med tekniken. Involvera verksamheten när rätt projekt och delmål ska identifieras, kommunicera framsteg och fira nådda delmål tillsammans.

Inspireras gärna av det här videoklippet där Holmen berättar om sin resa för att dra nytta av data och fatta bättre beslut med stöd av ett modernt geografiskt informationssystem (GIS). Och lycka till på din resa!