Håller företagets riskhantering dig vaken om natten?

  • Sömlös man i skenet av datorskärm

Samverkan

Håller företagets riskhantering dig vaken om natten?

Kanske inte så konstigt i så fall. För i en tid då både den egna organisationen och omvärlden blir alltmer komplex är hoten och riskerna allt fler och kanske framförallt mer föränderliga. Det är mycket att hålla koll på helt enkelt. Genom att se data som en strategisk resurs i företagets riskhantering blir förutsättningarna så mycket bättre att vara så välinformerad, flexibel och redo som krävs i en värld som aldrig står still.

Oavsett om de risker och hot du ska hantera handlar om väder, brand, trafikproblem, råvarubrist eller något helt annat har du mycket att vinna på att titta närmare hur din organisation kan använda data på ett bättre sätt. Genom att använda den geografiska dimensionen av data för att koppla ihop värdefulla data från olika källor får du beslutsunderlag och stöd för kommunikation på en helt ny nivå. Naturligtvis sker det här i realtid.

För att åstadkomma detta behöver du ett geografiskt informationssystem (GIS). Det blir en integrerad del av organisationens IT-miljö, och hjälper dig både att förutse risk och planera hur de ska hanteras, och att agera snabbare och kommunicera bättre när problem uppstår. Titta gärna på det här filmklippet med en kort demo som visar nyttor i praktiken.

Dashboard riskhantering

Datadriven riskhantering i tillverkande industri

En stor vinst med att jobba med datadriven riskhantering är möjligheten att vara proaktiv. En organisation som har tillgång till rätt information i rätt tid är väl rustade att fatta svåra beslut och agera på dem. Om man tar tillverkande industri som exempel ger det fördelar som:

  • Kunskap om hur verksamhetens supply chain påverkas av en viss händelse
  • Information som gör att man snabbt kan omdirigera produktion och leveranser optimalt
  • Minimerade driftstopp, inklusive kontroll på de kostnader som är förknippade med det
  • Bättre kundservice även när problem uppstår
  • Ökad trygghet och säkerhet för personalen

En stor global aktör som använder GIS för att hantera risk i just supply chain är General Motors. I den här artikeln delar deras Crisis Manager med sig av sina erfarenheter.

Länktips:

Ladda ner eBok: Datadrivna insikter med geografisk data och analys

Om skribenten: Andreas Hane - Key Account Manager

I sin roll som Key Account Manager på Esri Sverige hjälper Andreas Hane företag att utveckla sitt verksamhets- och beslutsstöd med GIS. Bland de kunder som han har ansvar för finns bland annat företag inom tillverkande industri. Andreas har sedan tidigare en lång erfarenhet av IT-branschen, både som affärsutvecklare och produktägare.

Relaterade inlägg

Datadrivna insikter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev