Smart på fältet med ett sömlöst digitalt flöde av data

  • Medarbetare i fält använder kartapp i surfplatta

Samverkan

Smart på fältet med ett sömlöst digitalt flöde av data

I många verksamheter finns stor förbättringspotential i införandet av ett sömlöst digitalt flöde av data och information. Det underlättar för mobil personal ute på industriområdet, byggarbetsplatsen, i logistikkedjan och så vidare, men innebär också fördelar för personal inne på kontoret. För verksamheten som helhet effektiviserar det processer, onödigt dubbelarbete elimineras, kvaliteten på data blir bättre och tillgänglig information aktuell och gemensam i realtid.

Navet i ett sådant här flöde är en modern GIS-portal, som verkligen drar nytta av den geografiska dimensionen av data – en värdefull parameter och möjlighet i mobil datahantering. Data registreras och hanteras med den av portalens appar som passar bäst för uppgiften och användarnas behov. I vår GIS-plattform (ArcGIS) finns ett helt ekosystem av appar att använda i sin dator, surfplatta eller smartphone ”i fält” för att:

  • Samla in data
  • Planera
  • Samverka
  • Navigera
  • Konsumera data och informationsprodukter

Mobilt GIS blir inkörsporten

För många av våra kunder är faktiskt just de mobila tillämpningarna inkörsporten till GIS. De blir en ögonöppnare för de möjligheter och verksamhetsnyttor som finns, och användningen av geografisk data, information och analys breddas och sprids sedan till fler delar av organisationen. En av fördelarna med en portallösning är ju att den är som gjord för att växa i.

Jag avslutar med ett citat från det här videoklippet där Johan Ekenstedt, verksamhetsutvecklare på Sveaskog, mycket engagerat delar med sig av sina erfarenheter av mobilt GIS:

När man interagerar med teknik och det sker sömlöst händer det saker direkt. Om man man använda den tekniken har man så mycket gratis.

Länktips:

Ladda ner webbinar: Om att planera, genomföra och presentera mobilt arbete i fält från start till mål

Om skribenten: Andreas Hane - Key Account Manager

I sin roll som Key Account Manager på Esri Sverige hjälper Andreas Hane företag att utveckla sitt verksamhets- och beslutsstöd med GIS. Bland de kunder som han har ansvar för finns bland annat företag inom tillverkande industri. Andreas har sedan tidigare en lång erfarenhet av IT-branschen, både som affärsutvecklare och produktägare.

Relaterade inlägg

Datadrivna insikter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev