Inte längre några problem att analysera mätningar av klimatet – med GIS

  • ArcGIS analyserar mätning i Arktis

Beslutsstöd

Inte längre några problem att analysera mätningar av klimatet – med GIS

Att mäta klimatförändringarnas påverkan på vår omvärld är komplext. Med ett modernt geografiskt informationssystem (GIS) som drar nytta av att kunna göra beräkningar utifrån en fysisk plats, är det dock fullt möjligt och faktiskt inte så svårt som man kan tro.

För några år sedan genomförde NASA ett projekt där man undersökte hur klimatförändringar påverkade havet i Arktis. Man utförde mätningar och tog prover på olika kemikalier på olika djup, vid ett antal mätstationer i havet och under havsisen.

Film visar analys

I den här filmen kan du själv se hur den insamlade informationen analyserats för att ge maximala insikter av datan:

Det som fascinerar mig är inte främst resultatet i sig utan hur väl vi idag kan utföra avancerade analyser av insamlad data på ett förhållandevis enkelt sätt.

Med bättre underlag kan vi förebygga mer

NASAs projekt i Arktis är bara ett exempel men det visar vilka kompetenta verktyg vi har tillgång till idag för att mäta den mänskliga påverkan på klimatet.

Vi har till exempel alla möjligheter att skaffa oss det underlag vi behöver för att kunna förebygga översvämningar och motverka stormar som blir kraftfullare än nödvändigt, på grund av det förändrade klimatet.

Samtidigt kan vi bättre förbereda oss för de effekter vi på kort sikt inte hinner avvärja, något som kan vara så enkelt som att byta en källardörr där risken för översvämningar i staden är stor.

Ett GIS hjälper oss att prioritera

ArcGIS Pro är det program som används i filmen ovan, och det är ett bra exempel på hur ett modernt geografisk informationssystem (GIS) kan ge oss kraftfulla insikter.

Att bara veta att mängden klorofyll är högre hjälper oss inte lika mycket som att dessutom veta var den är högre. Att veta var något sker gör ju att vi betydlig enklare kan sätta in rätt åtgärder där de behövs.

Och att ta reda på det, det är precis vad ett GIS kan hjälpa oss med.

Ladda ner eBok om hur datadrivna insikter effektiviserar organisationen och bidrar till ökad hållbarhet:

Om skribenten: Göran Pettersson - Director Services

Göran Pettersson arbetar för att Esri Sveriges kunder får ut mesta möjliga värde av sin GIS-investering, inte minst hur kunderna kan bidra till hållbarhet med hjälp av GIS. Stort fokus läggs på att förstå kundernas behov och matcha det med verktygen som finns i ArcGIS-plattformen.

Relaterade inlägg

Datadrivna insikter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev