Digital transformation är ett ämne som engagerar och tar stor plats i tankar om framtiden. Men visste du att det faktiskt gjorde det redan 1969? För en tid sedan ramlade jag över en helt underbar framtidsspaning på SVT:s Öppet arkiv. Innehållet fick mig att reflektera kring det här med digitaliseringen och drivkrafterna bakom den. Jag tror att du kommer att uppleva samma sak.

Programmet har titeln ”Nu kommer 70-talet – Har Svensson en chans?” och jag slås av att:

  • Digitaliseringen förutses, beskrivs och problematiseras så pass träffsäkert. Man använder inte samma ord och förkortningar som vi gör idag, men sammanhangen och tankebanorna känner jag igen.
  • Nostaligfaktorn är härligt hög! Alla som har åldern inne kommer att känna igen teknisk utrustning och arbetsmoment som visas i bild.
  • Inte en enda kvinna uttalar sig. Några gånger skymtar kvinnor som ”stansar data” förbi, men det är allt. Föga förvånande kanske, men något man självklart reflekterar över idag.

TV-programmet är 40 minuter lång och klart sevärd nu när sommarlunken förhoppningsvis har infunnit sig. För den som inte kan se programmet i sin helhet vill jag tipsa om två utsnitt.

1. Möjligheter och fallgropar med data som resurs

Cirka 14 minuter in i filmklippet finns ett avsnitt där män diskuterar hur sammanlänkade databaser möjliggör bättre, faktabaserade beslut. Här resonerar man också kring riskerna kring insamling och hantering av data i relation till säkerhet och personlig integritet.

Idag pratar vi ju gärna om geografin som sammanlänkande faktor för data och GIS (geografiska informationssystem) som det komplement som behövs i organisationers IT-miljöer.

2. Träffsäkert om e-handel á la 70-tal

Den som hoppar fram till cirka 30 minuter få höra två herrar visionera om det vi idag skulle kalla e-handel, internetbank och digital skattedeklaration. De beskriver mycket målande tänkta flöden och dess fördelar och risker – både för företag, samhälle och individ.

Låt oss säga att vi i ett framtida samhälle, utan tvivel tror jag, kommer att ha hemterminaler och kommer att vara anslutna till en datanyttighet.

Just detaljhandeln är för övrigt ett exempel på en bransch i stark omvandling och som har mycket att vinna på att dra nytta av geografisk analys och de beslutsunderlag det ger.

Mer sommarfilm: Två webbinar om bättre beslut med GIS och geografisk analys

Slutligen vill jag passa på att passa på att tipsa om inspelningarna av våra senaste webbinar på temat bättre beslut med geografisk analys och smarta kartor. Webbinaren finns för nedladdning här:

Kolla gärna även in: Sommarläsning – vårens populäraste blogginlägg