Konceptet digital tvilling har sitt ursprung inom tillverkande industri, där digitala modeller av komplexa objekt och produkter som flygplan och bilar har använts för datadriven utveckling, produktion, uppföljning och analys. Den här grenen av digital transformation har bidragit till att driva en större och bredare användning av data, faktiskt i alla branscher.

I praktiken innebär det att data nu letar sig in även i den operativa verksamheten, där faktabaserade underlag bäddar för bättre beslut och generar värde i form av planering med precision, effektivt nyttjande av resurser, optimerade servicenivåer och mycket mer.

Styrkan i digital tvilling med stöd av geografin

GIS (geografiska informationssystem) har länge använts just för att skapa digitala representationer av fysiska förlagor som infrastruktur, byggnader och andra tillgångar, landområden, städer och miljö.

När vi idag pratar om digital tvilling i relation till GIS är det utifrån teknologins förmåga att hantera, sammanlänka, visualisera och dela data från flera olika källor. Förmågor som ger verksamheter bättre verktyg för beslut rörande asset och facility management, operativ effektivitet i allmänhet, transport och logistik, optimering av supply chain, riskhantering med mera.

Det faktum att GIS är den enda teknologi som drar nytta av den geografiska dimension som finns i 80 procent av en verksamhets alla data gör att en GIS-baserad digital tvilling ger fördelar som:

1. Operativ överblick i realtid

När den digitala tvillingen kontinuerligt uppdateras i takt med sin förlaga skapar den värde fullt ut. Ett GIS hanterar data i ett sömlöst flöde och föder på så sätt tvillingen med aktuella data oavsett varifrån de kommer, i realtid när så behövs. Det gör att organisationen alltid har tillgång till en tillförlitlig gemensam lägesbild. Smarta kartkomponenter ger en tydlig överblick över komplexa datamängder och bäddar för väl underbyggda operativa beslut om prioritering av åtgärder och service, resursanvändning, transporter, säkerhet och så vidare.

2. Uppföljning och analys med smarta kartor

De smarta interaktiva kartor som GIS genererar mejslar fram svar ur stora komplexa datamängder. Kartorna är med andra ord ett visuellt gränssnitt som lyfter fram mönster och samband som annars drunknar och går förlorade i tabeller och kalkylark, eller för den delen i staplar och diagram. Kompetenta interaktiva kartor, exempelvis i dashboards, vässar därför uppföljningen av åtgärder, resultat och KPI:er. GIS tillhandahåller dessutom verktyg för geografisk analys, en metod som tar organisationens analys till nya nivåer.

3. Förutse och jämför framtida scenarion

En datadriven digital tvilling med GIS som nav ger din organisation kraftfulla verktyg för prediktion och prognoser. Scenarion skapas och visualiseras baserat på historiska och nutidsdata. Interaktiva kartvyer gör det sedan möjligt att jämföra, vrida och vända på olika alternativ för att utvärdera både strategiska och operativa beslut. Om alltifrån vägval i bygg- och infrastrukturprojekt eller vid etableringsbeslut, till prioriteringar kring underhåller eller transporter.

Länktips: