Företag och organisationer saknar alltför ofta en överblick över verksamhetens affärskritiska tillgångar de kan lita på. Operativt innebär det att verksamheten inte har faktabaserad information om tillgångars status och kapacitet de behöver för att vara så effektiv som krävs. I praktiken innebär det i sin tur att ansvariga inte har tillräckligt bra underlag för att prioritera rätt, använda resurser så effektivt som möjligt eller leverera rätt service vid rätt tidpunkt.

Det är synd eftersom det idag finns alla förutsättningar att skapa och tillgängliggöra den gemensamma datadrivna lägesbild verksamheten behöver. Mängden potentiellt tillgängliga och användbara data är större än någonsin. Tekniken är mogen att ta hand om denna data, förädla den till information och beslutsunderlag och via digitala verktyg och gränssnitt sätta den i händerna på personalen när och där de behövs – oavsett roll.

Konkret skapar det förutsättningar för:

1. Smarta beslut som effektiviserar verksamheten

Genom att dra nytta av och visualisera relevanta data blir det möjligt att fatta faktabaserade beslut som gör verksamheten mer effektiv. Sprängkraften är enorm när alla berörda, i alla roller, har full koll på och samma bild av status och kapacitet. Koordinering underlättas, vilket minimerar kostnader för exempelvis onödiga transporter och suboptimerat underhåll. Detta är ett exempel på effekten av att den gemensamma lägesbilden gör det enklare att avgöra när och var något behöver åtgärdas, underhållas, inspekteras eller inventeras, samt vem som ska tilldelas uppgiften.

2. Väl underbyggda prioriteringar och planering med precision

Det kostar att skicka ut fel person eller annan resurs till fel plats. En konsoliderad datavy, det vill säga en dashboard, ger den som planerar och leder arbetet en övergripande bild av status och den samlade arbetsbördan, men också detaljinformation om tillgänglig personal, utrustning och material. En komplett dashboard har en kartkomponent och är därmed underlag för prioriteringar av exakt vad som behöver göras var och beslut om hur personal, fordon och andra resurser dirigeras optimalt för att utföra uppgiften.

3. Färre fel och större säkerhet med digitaliserade arbetsflöden

En kompetent datadriven lägesbild minskar otydligheter och därmed risken för fel och misstag, vilket i sin tur naturligtvis har en positiv inverkan på kostnadseffektiviteten. När mobil personal i fält har tillgång till exakt information om vad som ska åtgärdas var kan de utföra uppgiften snabbt och korrekt. Informationen om risker och faror är ständigt uppdaterad och tillgänglig, vilket dessutom ökar säkerheten på exempelvis byggarbetsplatsen eller industriområdet, i nätinfrastrukturen eller fastighetsbeståndet.

Nyckeln till en kompetent gemensam lägesbild

Organisationer med geografiskt spridda tillgångar och en arbetsstyrka bestående av både mobil personal eller underentreprenörer och stationära medarbetare på kontoret har extra mycket att vinna på digitaliserade arbetsflöden där data flödar sömlöst.

Den geografiska dimensionen är helt naturligt en högst relevant aspekt i den här typen av verksamhet. Det innebär i sin tur att GIS (geografiska informationssystem) med sin förmåga att via kartvyer sammanlänka och visualisera komplexa datamängder både är nyckeln till en riktigt kraftfull gemensam lägesbild och har sin givna plats i dessa organisationers och företags IT-miljö.

Länktips: