AI är en av alla dessa teknologier som har blivit ännu mer relevanta i och med den digitala transformation som både samhälle, företag och organisationer genomgår. Men visste du att den har mycket gemensamt med annan teknikförkortning, nämligen GIS? Tillsammans är de en urstark kombination.

Teknologiernas gemensamma nämnare är att de båda i grunden handlar om att förädla data och därmed om smart beslutsfattande. Utväxlingen av båda är dessutom som störst när de får jobba med stora eller mycket stora datamängder, ofta kanske till och med i realtid.

Så används GIS och AI

Men hur ser då användningen av AI ut? I en SCB-rapport om AI-användningen i Sverige 2019 konstateras att det vanligaste användningsområdet i privat sektor är förbättring av existerande produkter och tjänster, medan tekniken inom offentlig sektor i första hand används för att utveckla interna processer.

Bland våra kunder ser vi till exempel Sveaskog använda AI och GIS i den viktiga kampen mot granbarkborren. Jag noterar också hur det i Holmens fall var just i jobbet med AI-frågor, som behovet av stöd i form av strategisk samverkan kring GIS och ArcGIS aktualiserades. Det är även spännande att se de som jobbar inom Skanskas DigiHub uttrycka potentialen på det här sättet:

Internet of Things i samverkan med BIM, GIS och en touch AI – där börjar magi att hända.

Ökad effektivitet, säkerhet och lönsamhet

I praktiken möjliggör kombinationen GIS och AI med automatiseringar och analyser som effektiviserar och sparar enorma mängder tid. Ett sätt att nyttja data som rent konkrekt bidrar till ökad effektivitet, säkerhet och lönsamhet exempelvis inom asset och facility management, eller supply chain.

Nyfiken och vill veta mer? Kolla gärna in webbinaret som berättar mer och visar exempel på hur ArcGIS och AI drar nytta av varandra.

Länktips: