”Datadriven” är ordet på allas läppar. Sannolikt snackas det om begreppet även i din organisation. Kanske har ni redan kommit en bit på vägen. Eller så vet ni inte riktigt i vilken ände ni ska börja. Oavsett var din organisation står i frågan idag är ni på rätt spår. För det har aldrig funnits mer att vinna på att vara en datadriven organisation. Förutsättningarna att göra verklighet av intentionen har heller aldrig var bättre.

Big data, AI, machine learning och IoT kan inte längre ses som buzzwords, utan är teknologi som är fullt relevant och en realistisk resurs i många verksamheter. De flesta organisationer samlar och lagrar också stora datamängder på mer traditionellt sätt. Men många gånger saknas de processer och verktyg som krävs för att knyta samman datamängderna och omvandla dem till greppbar information och beslutsunderlag som tillgängliggörs när och där de behövs. Först när det är på plats får data ett reellt värde och din organisation kan fatta datadrivna faktabaserade beslut – strategiskt och operativt.

Geografisk IT som möjliggörare

Jag vill därför kasta in ytterligare en teknologi i leken. Nämligen GIS (geografiska informationssystem), det vill säga IT som har den sammanlänkande förmåga som krävs för att dra nytta av data från system och datakällor som inte pratar med varandra.

En komplett GIS-plattform har kort sagt kapaciteten att vara det gränssnitt som visualiserar och tillgängliggör data baserat på organisationens behov. Intelligenta kartkomponenter och visuella interaktiva verktyg möjliggör nya insikter, vassare analyser, bättre prognoser och en gemensam lägesbild som skapar förutsättningar för förbättrad samverkan och ökad effektivitet.

Figur plattform affärsnyttor och användarmönster

Varsågod! Infografik om GIS-plattformens förmågor kopplat till affärsnytta

Datadriven organisation i alla typer av processer

GIS stärker med andra ord er förmåga att vara en datadriven organisation, exempelvis i processer och arbetsflöden för asset och facility management, risk- och krishantering, lägesbild i realtid, supply chain och business intelligence. Plattformen möter på så sätt organisationens samlade utmaningar.

Länktips: