Står du inför utmaningen att utveckla din organisations hantering och nyttjande av data? Nyckeln till att lyckas är att säkerställa ett centralt nav som kopplar samman och tillgängliggör relevanta data, oavsett varifrån de kommer. Ett GIS (geografiska informationssystem) som integreras med andra verksamhetskritiska IT-system har potentialen att vara just detta gränssnitt. På köpet stärks IT-miljön som helhet och du kan få större utväxling på befintliga system och deras leverans.

I praktiken tar en komplett GIS-plattform, som vårt ArcGIS, alltså hand om dataflödet sömlöst i hela kedjan – från insamling till presentation. Oavsett bransch eller verksamhetens storlek är plattformen ett verksamhetsstöd som, genom att dra nytta av den geografiska dimensionen av data, skapar förutsättningar både för bättre beslut och mer effektiv samverkan.

Titta gärna på den här videon där två av mina kollegor visar hur det funkar:

GIS i molnet eller on premise?

Plattformen implementeras antingen som molnlösning (ArcGIS Online) eller on premise (ArcGIS Enterprise) på egna servrar och nätverk, alternativt på molntjänster som Amazon Web Services eller Microsoft Azure. Din organisations behov och förutsättningar avgör vad som är rätt val för er. Parametrar som de här är utslagsgivande:

  • Valet av funktionalitet och vilka datavolymer som ska hanteras
  • Antalet användare – både med tanke på budget och hur mycket plattformen kommer att användas
  • Krav på redundans och drift

Tips! Läs mer i vårt whitepaper som ger en vidare vägledning kring både arkitektur, implementation och drift av ArcGIS-plattformen.

Skalbarhet säkrar tillgång till data när behoven förändras

Eftersom ArcGIS är en skalbar plattform är det fullt möjligt att börja med en mindre lösning och ett urval funktioner som matchar en mer avgränsad utmaning. När efterfrågan och behoven ökar eller förändras finns sedan de tekniska förutsättningarna att växla upp och låta implementationen växa. Det är inga problem. Inte ens om det innebär att gå från molnet till en lösning on premise, eller kanske en kombination av de båda.

Länktips: