Säg den verksamhet där fysiska tillgångar inte representerar stora värden. Att hantera underhåll och drift optimalt och kostnadseffektivt under deras hela livscykel är därför en utmaning många säkert kan relatera till. Kanske i ännu högre grad om tillgångar och resurser är geografiskt spridda. För att lyckas är åtkomst till tillförlitliga data och relevant information i rätt tid helt avgörande.

I praktiken innebär det att stora mängder data behöver skapas, organiseras, ajourhållas, förädlas och tillgängliggöras. Organisationer som lyckas systematisera hanteringen av sina data har sedan de bästa förutsättningar att vässa sina planer, koordinera åtgärder, genomföra och inte minst följa upp underhållsuppdrag. I förlängningen ger det fördelar som:

  • Kontroll på kostnader
  • Maximerat värde av tillgångar
  • Optimerad användning av resurser
  • Minimerade stopptider
  • Ökad operativ effektivitet
  • Långsiktigt hållbart underhåll

Tillgången till relevanta data optimerar med andra ord organisationens befintliga asset management och gör det möjligt att jobba smartare med proaktivt och förebyggande underhåll och drift. Grunden läggs med ett datadrivet besluts- och verksamhetsstöd för strategiska beslut, men också för operativ planering och koordinering av insatser.

Hinder för optimalt underhåll och drift

Eftersom de data som behövs många gånger finns i separata system utan koppling till varandra är det ofta både svårt, krångligt och tidskrävande att plocka samman den information och de beslutsunderlag verksamheten behöver. Inte sällan innebär det en hel del manuellt arbete med allt vad det innebär i form av felkällor och tidstjuvar.

Glädjande nog ser vi idag en stark trend i viljan att skapa ordning och reda i sina data. Drivkraften är att använda data i smarta gränssnitt, tillämpningar och applikationer för att spåra resurser och tillgångar eller assets, samt deras status. För att i slutänden öka lönsamhet, produktivitet och säkerhet.

Tips! Se och lyssna gärna på det här klippet där en av mina kollegor kommenterar den här utvecklingen och berättar om GIS som stöd för datadriven optimering av underhåll och drift.

Två dashboards för asset management

Fördelar med data på karta för asset management

En samlad aggregerad vy som visar alla de data verksamheten behöver för att prioritera åtgärder, lägga ut uppdrag och arbetsordrar, planera servicerutter och effektivisera arbetsflöden är alltså i högsta grad eftersträvansvärd.

Jag vågar påstå att majoriteten av de allra flesta organisationers fysiska tillgångar kan knytas till en plats eller geografisk position. Det gör att GIS (geografiska informationssystem) kan vara det nav som sammanlänkar relevanta data oavsett varifrån de kommer och i de kombinationer som krävs.

Behovsanpassade interaktiva GIS-kartor blir sedan en naturlig startpunkt för alla som behöver tillgång till informationen. Dessa kartor ger alltså en datadriven visuell överblick över alla tillgångar. De är interaktiva, vilket gör det möjligt att filtrera och zooma in i detaljer, eller jämföra olika scenarion om du behöver det. Ett klick på enskilda objekt i kartan tar dig dessutom vidare till länkade data och detaljinformation om egenskaper, underhåll, historik, status, ekonomiska nyckeltal och så vidare.

Komplement till underhålls- och affärssystem

Ett GIS ersätter inte de system du redan använder. Det är ett komplement till underhålls- och ärendehanteringssystem, EAM, CMMS, ekonomi- och andra affärssystem, och bidrar kort sagt med egenskaper befintliga system i organisationens IT-miljö inte har.

GIS som teknologi och kartan som gränssnitt har nämligen en helt unik förmåga att visualisera komplexa och spridda datamängder så att mönster och samband blir tydliga och greppbara. Plötsligt blir det möjligt att urskilja riskområden, var och varför återkommande fel och problem uppstår, var relevanta resurser finns tillgängliga med mera.

GIS ger också tillgång till verktyg för prediktiv geografiska analys, som mycket väl matchar de förväntningar som idag ställs på förebyggande, snarare än reaktivt, underhåll. Datadriven asset management förutsätter att alla i hela arbetsflödet har tillgång till den information och de verktyg de behöver för att hantera data – var och när som helst. Ett komplett GIS möter även det behovet med sina konfigurerbara mobila lösningar och appar.

Länktips: