Du har säkert mer än en gång känt frustration över att inte hitta den data och information du behöver. Sannolikt är också känslan av att inte kunna överblicka och riktigt förstå den data du till sist lyckas samla ihop bekant. För faktum är ju att alla företag och organisationer har flera IT-system som alla huserar mängder av värdefulla data om exempelvis verksamhetens fysiska tillgångar och assets. De data du behöver finns alltså där. Problemet är att de alltför ofta är mer eller mindre isolerade öar utan koppling till varandra.

Den organisation som lyckas konsolidera relevanta data från dessa spridda källor och tillgängliggöra dem i ett gemensamt gränssnitt får därför nya förutsättningar för både ökad operativ effektivitet i driften och ett långsiktigt hållbart och kostnadseffektivt underhåll av anläggningstillgångar.

Karta knyter samman och visualiserar data från olika system

Majoriteten av alla tillgångar kan kopplas till en plats eller position. Det innebär att en GIS-programvara (geografiska informationssystem), i en process som kallas geokodning, kan ta dina tabulära data och knyta dem till en geografisk koordinat. En förmåga som i sin tur gör det möjligt att skapa en samlad visuell ingång, i form av en digital karta, till data från olika källor.

Som i det här exemplet där en kartbaserad dashboard visualiserar data om belysningsstolpar från tre olika system för underhåll, historik och ekonomiska nyckeltal. Kartkomponenten gör att du snabbt får en tydlig överblick över både viktiga nyckeltal och historik eller aktuell status för assets per område. Gränssnittet gör det dessutom möjligt att interaktivt utforska, filtrera och strukturera dataseten på flera olika sätt. I det här videoklippet visar jag hur det funkar.

Komplement till befintlig IT som gör data tillgängliga

GIS är i de allra flesta fall inte att alternativ till exempelvis ett underhållsystem. Det ersätter inte, utan snarare kompletterar EAM, CMMS, CAD, ärendehanterings-, ekonomi- eller andra affärssystem. Ett GIS gör kort sagt att systemen i en befintlig IT-miljö kan leverera mer och större värde.

Det är möjligt i och med att datadrivna GIS-kartor blir en komponent i gränssnitt, tillämpningar och appar i alla delar av arbetsflöden där data om fysiska tillgångar och assets behövs. Kartorna kombinerar och visualiserar relevanta data och gör det möjligt att, i en ständigt uppdaterad och aktuell vy, både få en överblick över helheten och tillgång till detaljinformation och data om enskilda objekt.

Den interaktiva kartkomponenten är lika naturlig och värdefull oavsett om användaren finns på kontoret och behöver en dashboard som stöd för planering av uppdrag och koordinering av resurser, eller om hen genomför uppdrag ”ute på fältet” och behöver tillgång information och verktyg för att registrera och uppdatera data i samband med till exempel underhåll eller inspektion.

Exempel på nytta i hanteringen av fysiska tillgångar och assets

Avslutningsvis vill jag skicka med några faktiska möjligheter som jag hoppas kan ge idéer om tillämpningar som är intressanta för din organisation. Med GIS-kartor blir det rent konkret möjligt att:

  • I ett sömlöst flöde planera, lägga ut och utföra uppdrag baserat på tillgångars status och tillgängliga resurser
  • Definiera optimal geografisk indelning för underhålls- och serviceområden till exempel per entreprenör och baserat på typ av underhållsärende, historik per asset och körtidsområden
  • Följa upp underhåll, kostnader och återkommande fel per definierat område
  • Få en visuell överblick över riskområden baserat på i sammanhanget relevanta omvärldsfaktorer, som väder, översvämningsrisk, trafikförhållanden, demografi och skadegörelse
  • Med stöd av prediktiv geografisk analys förutse var och när problem och underhållsbehov uppstår

Länktips: