Företag och organisationer som hanterar geografiskt spridda resurser och tillgångar har en särskild utmaning i att ha stenkoll på historik, status och prestanda, men även detaljinformation om enskilda objekt. Att sköta drift och underhåll av verksamhetens assets så optimalt och kostnadseffektivt som möjligt ställer med andra ord stora krav på tillgången till aktuella, tillförlitliga och överskådliga data och information. Ett faktum som i sin tur ställer krav på en organisations IT-miljö.

GIS (geografiska informationssystem) är teknologi som, med sin förmåga att knyta samman och visualisera data från olika system och datakällor, har förutsättningarna att komplettera och faktiskt växla upp befintliga IT-system för asset management på ett kraftfullt sätt.

ArcGIS är i praktiken en plattform som kan integreras med alla typer av system för exempelvis asset management – med EAM, CMMS, CAD, BIM, ärendehanterings-, ekonomi- eller andra affärssystem. Det innebär i sin tur att en implementation av ArcGIS möjliggör ett sömlöst och automatiserat flöde av data, oavsett ursprunglig källa. Förvaltningen av data och information blir därmed både mer effektiv och kvalitetssäkrad. Samtidigt som utväxlingen och värdet av organisationens samlade datatillgångar blir avsevärt större. Att inte behöva migrera data mellan olika system är kort sagt en betydande fördel.

Konfigurerbara appar tillgängliggör data

ArcGIS styrka är alltså i grunden möjligheten att sammanlänka och tillgängliggöra organisationens totala data- och informationsinnehav. När basplattan i form av ett nav för dataförsörjningen är på plats är det dags att dra nytta av plattformens breda palett av konfigurerbara standardprodukter och appar, som visualiserar och tillgängliggör data för behov i alla typer av kärnprocesser och hela arbetsflöden. När och var som helst.

ArcGIS plattform

Kompetent fältsvit framgångsfaktor

I asset management är exempelvis appar som tar data och kartor ända ut i fält en framgångsfaktor. Med ArcGIS konfigurerbara fältsvit kommer du snabbt igång med nya projekt eller uppdrag, utan att behöva köpa in nya lösningar när nya behov uppstår:

  • ArcGIS Field Maps ger mobil personal i fält ett helt digitalt och sömlöst arbetsflöde för att samla och uppdatera data, hitta rätt och rapportera sin position i realtid.
  • ArcGIS Survey123 möjliggör smart och säker datainsamling med stöd av formulär.
  • ArcGIS Workforce är en mobil lösning som underlättar arbetsfördelning och koordinering av fältarbetet.

Gränssnitt och vyer för planering och uppföljning

För personal som jobbar med planering, koordinering och uppföljning inne på kontoret tillgängliggörs data och information i behovsanpassade verktyg och gränssnitt. Dashboards är ett vanligt önskemål. Och ArcGIS Dashboards är en av de produkter som plattformen erbjuder för att skapa den typen av interaktiva användargränssnitt för varje roll och behov.

Analys en av många spetsförmågor

ArcGIS omfattar dessutom mängder av spetsfunktionalitet. Geografisk analys är exempelvis en central förmåga i plattformen, vilket vässar beslut om optimala serviceområden, framtida underhåll och mycket mer. Jag vill också nämna ArcGIS GeoEvent Server och de möjligheter den ger att hantera realtidsströmmar från sensorer. För att övervaka exempelvis temperaturer, väder och vindförhållanden, trafik eller produktionsstatus i relation till dina fasta eller rörliga assets.

Skalbar plattform till nytta i asset management

Avslutningsvis vill jag peka på det faktum att ArcGIS är en skalbar och framtidssäker plattform som gjord för att växa i. Att relativt snabbt komma igång i mindre skala är därför en reell möjlighet. Det är inget problem att sedan växla upp och anpassa implementationen vartefter behoven ökar eller förändras. Nyckelfunktionerna och kapaciteten finns där när du och din organisation behöver dem.

Länktips: