Fortsatt digital transformation ställer företag och organisationer inför nya utmaningar på så många plan. Verksamheten initierar i allt högre takt digitalisering av viktiga processer och arbetsflöden. Något som leder till behov av smarta IT-lösningar. IT-avdelningen står alltså i sin tur inför uppgiften att svara upp till kraven och bidra till värde i form av lösningar som understödjer optimering av organisationens kärnprocesser, ökad operativ effektivitet och bättre kundservice. Naturligtvis med det underliggande kravet att leverera säker och kostnadseffektiv IT.

Teknikens möjligheter att leverera värde är idag oändliga. Mängder av spännande teknik finns att tillgå. Data från både traditionella och nya källor är en värdefull resurs i all digital transformation och verksamhetsutveckling. Nyckeln till framgångsrik och kostnadseffektiv IT är därför att ta hävstång på potentialen i dessa grundförutsättningar för att ta både det tekniska och affärsmässiga ledarskap som krävs.

Krav att ställa på IT som genererar verksamhetsnytta

Det innebär bland annat att din organisation behöver säkra kapaciteten att:

  1. Konsolidera sitt datainnehav
  2. Skapa digitaliserade sömlösa arbetsflöden end-to-end
  3. Göra analyser och få ut affärsintelligens som drar nytta av aggregerade data från olika system
  4. Presentera och tillgängliggöra data i ett översiktligt gränssnitt
  5. Dela och använda data och information i behovsanpassade appar och gränssnitt, var användaren än befinner sig

GIS bäddar för värde och kostnadseffektiv IT

Eftersom majoriteten av alla data i en organisation kan knytas till en plats eller position är GIS (geografiska informationssystem) en komponent i en IT-miljö som har potentialen att vara det nav där affärsnytta och kravet på kostnadseffektiv IT möts.

För en komplett GIS-plattform kan kort sagt länka samman relevanta data, oavsett varifrån de kommer, på ett säkert sätt. Plattformen har den flexibilitet som krävs för att skapa nya användargränssnitt, appar och lösningar i takt med att behoven växer och förändras. Och dynamiska datadrivna kartor gör det möjligt att se på data på ett helt nytt sätt. Ja, i praktiken handlar det faktiskt om att se på sin verksamhet med nya ögon. Något som bäddar för nya insikter, bättre beslut och operativ effektivitet i alla led.

Länktips: