Den största delen av en byggnads livstidskostnad går till drift och underhåll. För den som har ansvar för facility management är det därför helt centralt att säkerställa att förvaltning sker så optimalt och kostnadseffektivt som möjligt. Tillgången till överskådliga data och information är avgörande för att lyckas med det.

Önskescenariot är att ha ett gränssnitt som ger en datadriven total överblick över fastighetsbeståndet, dess byggnader, tillgångar och resurser. En samlad vy som visualiserar relevanta data – från underhålls- och affärssystem, Excel-tabeller, pdf:er, CAD-ritningar, DWG-filer, BIM, sensorer, IoT och mycket mer – gör det möjligt att ha stenkoll på både status och framtida behov. Något som i sin tur ger konkurrensfördelar.

Stöd för proaktivt fastighetsunderhåll

Tillgången till denna gemensamma lägesbild gör kort sagt att förutsättningarna för beslut för operativ effektivitet stärks. Samtidigt som beslutsunderlaget för att utveckla fastighetsbeståndet strategiskt blir så mycket vassare. I praktiken blir det möjligt att växla om från ett reaktivt förhållningssätt till ett proaktivt eller prediktivt fastighetsunderhåll. En utveckling som alltså i sin tur banar väg för större effektivitet, minskade livstidskostnader och ökad lönsamhet.

Nytta och värde för facility management

Utmaningen är ofta att den data och information som behövs lagras i spridda lagringsytor och separata system. GIS-teknologin (geografiska informationssystem) är en komponent i IT-miljön som har kapaciteten att vara det nav som knyter samman dessa data och visualisera dem i ett gemensamt kartgränssnitt.

Tänk gärna på det som en digital tvilling som ger dig och din verksamhet möjligheten att få en överblick över fastighetsbeståndet i ett visuellt gränssnitt.

Kartan är nämligen ett kraftfullt verktyg för att interaktivt utforska data om relaterade tillgångar eller resurser, i realtid när så krävs.

Rent konkret bidrar GIS på så sätt till ett datadrivet verksamhets- och beslutsstöd för facility management, vilket ger fördelar som att snabbt och effektivt:

  • Få koll på status för tillgångar och resurser
  • Upptäcka fel och minimera driftstopp
  • Se trender, till exempel i form av återkommande felanmälningar på en viss plats
  • Identifiera möjligheter till optimering av exempelvis uthyrningsgrad och elförbrukning
  • Tillhandahålla en gemensam lägesbild för alla som behöver informationen

Vyer och appar i hela arbetsflödet

I takt med att byggnader blir mer komplexa, och kraven på operativ effektivitet i arbetet med drift och underhåll ökar, blir alltså tillgången till tydlig och tillförlitlig information allt viktigare. Den som lyckas med det får ett beslutsstöd som bäddar för proaktivt underhåll och koll på kostnader i fastighetens hela livscykel.

GIS-kartorna knyter samman data från olika källor och visualiserar datamängderna på ett sätt som sätter fastigheter, tillgångar och resurser i dess geografiska kontext. Behovs- och rollanpassade vyer, appar och dashboards med en kompetent kartkomponent blir därmed ett värdefullt verktyg som optimerar fastighetsförvaltning och -underhåll i hela det digitaliserade arbetsflödet för facility management.

Länktips: