Jobbar du med vårens inventeringsprojekt? Då är det inte helt osannolikt att en ganska trasslig hantering av excel- och pdf-filer som mailas fram och tillbaka är alltför bekant. Kanske slinker till och med en och annan utskriven lista, rapport eller papperskarta med i arbetsflödet. För faktum är att hanteringen av i verksamhetskritiska data och information i arbetsflöden som involverar både mobil personal på fältet och stationära roller på kontoret, ofta bygger på ett pussel av olika system, administration av digitala filer och dessutom en hel del manuell hantering.

Allt detta sammantaget orsakar både ineffektivitet och kvalitetsbrister. Ja, sammanfattningsvis är den här typen av arbetsflöden helt enkelt inte alls så digitaliserade som de skulle kunna vara. Det är synd. För organisationer som säkerställer att data och information flödar digitalt, sömlöst och säkert i hela processen öppnar verkligen upp för att spara både tid och pengar. Samtidigt som kvaliteten och säkerheten i verksamheten ökar. Tekniken finns där; redo att appliceras på viktiga arbetsprocesser.

Uppdaterade data och information direkt

Mobilt arbete i fält är helt naturligt beroende av data och information som kan knytas till en geografisk position. Därför finns det all anledning att titta närmare på hur ett GIS (geografiska informationssystem) kan bli det nav som sammanlänkar och tillgängliggör data, i ett flöde både från relevanta system och data som fångas och uppdateras i fält.

I en sådan lösning ingår appar med en kvalificerad kartkomponent, som konfigureras per roll och situation. Något som gör att alla parter får tillgång till aktuell information på ett användarvänligt sätt och i takt med att data uppdateras. Oavsett var man befinner sig. I realtid om så krävs.

Appar för hela arbetsflödet

Rent konkret ger en komplett svit av GIS-appar för mobilt arbete i fält stöd i alla delar av arbetsflödet, vilket ger fördelar i hela flödet:

  • Planering – Tydliga beslutsunderlag gör det möjligt att planera så att rätt åtgärd utförs på rätt plats, vid rätt tidpunkt och med optimal resurs.
  • Samordning – Alla roller får en gemensam informationskälla. I och med att arbetsledare tilldelar uppgifter och mobil personal i fält rapportera status i ett digitalt sömlöst dataflöde är informationen ständigt uppdaterad och aktuell.
  • Datainsamling – Manuella arbetsmoment och felkällor i samband med insamling eller ajourhållning av data i fält minimeras. På så sätt förbättras både effektivitet och datakvalitet.
  • Rapportering – Skräddarsy och dela dokumentation i form av dashboards eller i automatgenererade pdf-rapporter om så behövs.

Kom igång snabbt med nästa uppdrag

En annan stor fördel är att en plattform med en bred palett konfigurerbara standardappar gör det möjligt att snabbt sätta upp den funktionalitet som behövs i nästa projekt eller uppdrag. Det bäddar för repeterbara lösningar. Och du behöver inte köpa in nya appar för varje nytt behov som uppstår.

Länktips: