Företag och organisationer utvecklar i allt högre grad och snabbare takt sitt sätt att dra nytta av data. För att fatta bättre strategiska beslut och optimera den operativa verksamheten. Men ofta är det svårt att få den överblick som krävs. Datamängderna är helt enkelt för stora och de finns dessutom spridda i olika system, databaser och dokument. En digital tvilling är en datadriven representation av en fysisk förlaga. Upptäck fördelarna med att använda GIS (geografiska informationssystem) som nav i ett sådant digitalt gränssnitt till relevanta data.

En verkligt kraftfull digital tvilling är nämligen levande och flexibel, överskådlig och tydlig, samt inte minst tillgänglig och delningsbar. GIS gör en sådan lösning möjlig genom att:

1.  Kombinera data från olika källor i enhetlig och ständigt aktuell vy

GIS har en unik förmåga att länka samman och presentera data och informationsmodeller i en gemensam vy. Varifrån data hämtas varierar beroende på syfte och behov. I praktiken kan de data som föder den digital tvillingen komma från kommuner och myndigheter, facility och asset management-system, affärssystem, CAD, BIM, IoT och mycket mer. Det GIS-baserade gränssnittet uppdateras sedan i takt med att den fysiska förlagan, och data om denna, utvecklas och förändras. En levande digital tvilling är helt enkelt en förutsättning för växande värde och verklig nytta.

2. Sätta detaljer i ett geografiskt sammanhang

GIS knyter den digitala tvillingen till sitt naturliga sammanhang och miljö. Gränssnittet blir alltså därmed en virtuell spegel av verkligheten. Ett GIS ger organisationen dessutom en digital tvilling som länkar samman data i olika geografiska nivåer och detaljeringsgrader i en och samma miljö. Verksamheten får tillgång till vyer som visar en översiktlig bild av exempelvis ett fastighetsbestånd. För att sedan ta sig ner till detaljinformation om enskilda tillgångar och objekt, ovan och under jord. Något som gör det möjligt att förstå hur ett objekt förhåller sig till olika faktorer, förutsättningar och andra fysiska objekt.

3. Vässa verktygen för att analysera och modellera

Datavisualisering i form av kompetenta kartor och även geografisk analys är ett par av de verkliga styrkorna i ett GIS. Den GIS-drivna digitala tvillingen stärker på så sätt organisationens verktygslåda för analys av både nuläge och framtid. Samtidigt som de interaktiva kartgränssnitten ger ett kraftfullt verktyg för att modellera, utforska och utvärdera olika scenarion. Det finns kort sagt mycket på att vinna på att dra nytta av och återanvända data i fastighetens hela livscykel.

4. Effektivisera samarbete och kvalitetssäkra hanteringen av data

En GIS-baserad digital tvilling ger alltså organisationen tillgång till ett visuellt gränssnitt för gemensamma data. I praktiken handlar det som datadrivna kartor som tillgängliggörs i behovs- och rollanpassade appar, vyer och interaktiva rapporter eller dashboards. Ett verksamhetsstöd som effektiviserar och kvalitetssäkrar samarbete, datautbyte – internt såväl som externt – samt insamling av data på ett säkert sätt.

Även möjligheten att tilldela rättigheter, för att konsumera, administrerar och bearbeta data, ökar säkerhet och effektivitet i datahanteringen. En kompetent behörighetshantering är därför en viktig del av en GIS-driven digital tvilling. I praktiken innebär det att användarna får tillgång till precis den data och funktionalitet som rollen och arbetsuppgiften kräver.

Bättre beslut i hela livscykeln med GIS

Genom att ta hävstång på GIS i arbetet med en digital tvilling får organisationen alltså ett gemensamt fönster in i spridda datamängder. Interaktiva kartgränssnitt byggda på aktuella data ger verksamheten ett verksamhets- och beslutsstöd att lita på i hela arbetsflödet. Från planering via genomförande till uppföljning.

Jag vill avslutningsvis gärna tipsa om en inspelning av när vi, tillsammans med Region Skåne, nyligen gästade DigIT Hub för att prata om att inför en GIS-baserad digital tvilling. Väl värt en lyssning!

Länktips: