Snackas det om artificiell intelligens i din organisation också? Inte konstigt i så fall. För AI är verkligen en resurs att räkna med. Faktum är att det finns stora möjligheter att använda AI både för att spara tid och öka kvaliteten i en verksamhet. Vi hämtar ännu ett konkret exempel på användning av AI i kombination med GIS (geografiska informationssystem) från skogsnäringen.

Bristen på tillförlitliga data gör att skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk och exploatering är omfattande. Med utgångspunkt från laserskannad skog och med stöd av AI och ArcGIS-plattformen har aktörer inom skogsnäringen samverkat för att identifiera lämningar snabbare, billigare och med större precision.

Stora mängder nya data om kulturlämningar

Valet föll på att som första steg fokusera på lämningstypen kolbottnar. Kort sagt eftersom de finns i stort antal och dessutom syns tydligt i laserskanningar, vilket gör det enkelt att inhämta träningsdata till en AI-modell.

Sagt och gjort. Hela 100 000 nya kolbottnar hittades i skogen med den metod och modell som utvecklades. Resultatet är alltså ett omfattande data- och kunskapsunderlag som nu ger berörda aktörer förutsättningar att visa mer hänsyn, planera åtgärder bättre och därmed undvika skador.

Erfarenheter av artificiell intelligens

Nyfiken och vill veta mer hur man har jobbat med både metod och teknik för att träna den AI-modell som åstadkommit detta? Ta del av ett webbinar där Skogsstyrelsen och Holmen Skog frikostigt delar med sig av sina erfarenheter; både rent konkret från det praktiska arbetet i initiativet och från att utforska möjligheterna med AI.

Satsningen har genomförts inom ramen för Nationellt skogsdatalabb, ett Vinnova-finansierat projekt som Skogsstyrelsen driver tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Länktips: