Allt fler organisationer gör verklighet av ambitionen att dra nytta av sina data i en digital tvilling. Ett dynamiskt och interaktivt gränssnitt som blir ett kraftfullt verktyg för överblick och effektivisering av den operativa verksamheten. Men som också stärker verktygslådan för både analys och möjligheterna att förutse och utvärdera framtida scenarion.

Konceptet digital tvilling appliceras kort sagt allt oftare på fysisk infrastruktur, byggnader och till och med hela städer och samhällen. I praktiken handlar det alltså om att organisationer skapar en digital representation eller modell av sina tillgångar och resurser, för att på så sätt bättre förstå hur de fungerar och till vilken kostnad.

Lång tradition i GIS-sfären

GIS (geografiska informationssystem) är en viktig del av organisationers IT-infrastruktur, som sedan årtionden tillbaka används för att med precision skapa just datadrivna representationer av verkligheten. Exempel på traditionella användningsområden är visualisering av fastighetsinformation och infrastruktur för el, vatten och transporter. Det här är med andra ord en typ av datavisualiseringar och GIS-tillämpningar som sedan länge används för asset management, verksamhetsplanering och optimering av förvaltning.

Tekniken är redo

I takt med att tekniken utvecklas och mognar breddas nu användningen till fler och fler verksamheter. På senare år har teknologier som GIS, CAD, BIM och interaktiv 3D närmat sig varandra i allt högre utsträckning. En GIS-driven digital tvilling är därför en högintressant möjlighet för organisationer där facility och asset management av såväl fastigheter som infrastruktur är verksamhetskritiska processer.

Styrkan med GIS-driven digital tvilling

När det kommer till kritan måste en implementation av digital tvilling naturligtvis löna sig. Det gör den genom att stärka förmågan att:

  1. Samla in och integrera data
  2. Skapa gemensam visuell lägesbild i realtid
  3. Dela information och samarbeta datadrivet
  4. Analysera, förutse och jämföra scenarion

Ett komplett GIS levererar på alla fyra punkter. Faktum är att en digital tvilling av tillgångar och resurser, i en fastighet eller infrastruktur, alltid vinner på GIS-teknologi som sätter saker och ting i en kontext av data om allt ifrån markförhållanden, väder och trafik till underhållshistorik, status och tillgången till resurser. Inte nog med det. GIS kan dessutom användas för att knyta samman och visualisera många olika digitala tvillingar i ett gemensamt gränssnitt.

Fokusera på scopet

Ju mer data som adderas desto större blir värdet av den här typen av gemensamt gränssnitt. En GIS-driven digital tvilling byggs dock med fördel stegvis och successivt. Gör det med fokus på affärs- och verksamhetsnytta, och tänk på att en riktigt bra digital tvilling aldrig är statisk. Det innebär att det finns mycket att vinna på att:

  • Avgränsa scopet – ett enda projekt för digital tvilling är inte svaret på alla utmaningar
  • Specificera leverabler – vilka datavisualiseringar, rapporter och analyser ska göras?
  • Inventera behovet av data – att fokusera på data som är verkligt relevant begränsar behovet av både dataförsörjning och systemintegration, vilket i sin tur gör att onödig komplexitet kan undvikas i alla led

Att göra slag i saken och börja visualisera sina data är alltså vägen framåt för den organisation som vill komma igång med digital tvilling. Läs gärna mer om det här.

Länktips: