Ingen kan ensam avvärja eller hantera en kris. Därför bygger all kraftfull krisberedskap och -hantering på väl fungerande samverkan. Att säkerställa verktyg och infrastruktur som möjliggör digitalt, effektivt och säkert samarbete inom och mellan organisationer är därför helt centralt. Före, under och efter en kris.
Oavsett om den beredskap som krävs gäller oro i omvärlden, klimatrelaterade hot och händelser, pandemier, störningar i kritiska samhällsfunktioner eller något annat handlar det om att berörda organisationer måste kunna dela data och information. I slutänden för att människor ska kunna samarbeta effektivt och med den precision som krävs.
Utmaningen med digitalt samarbete
Samarbete förutsätter att tillförlitliga data och information finns tillgängligt när och där berörda parter behöver det. Idag jobbar många organisationer förvisso digitalt men egentligen inte digitaliserat.
Ett konkret exempel på det är att utbyte av data och information ofta sker via filer som skickas i mail. Kanske av gammal vana. Men många gånger också eftersom det faktiskt är den möjlighet som finns att tillgå. Arbetssättet är ineffektivt, osäkert och medför risk för kvalitetsbrister i alla led. Lite förenklat innebär det helt enkelt att de data som skickas är inaktuella så snart de lämnar avsändaren.
Fördelar med att digitalisera på riktigt
Genom att istället låta data flöda sömlöst och digitalt, på riktigt och även över organisatoriska gränser, blir det möjligt att ha den kvalitetssäkrade gemensamma lägesbild som är nödvändig. Både strategiskt, taktiskt och operativt. I praktiken ger en datadriven samarbetsyta alla berörda en gemensam knutpunkt för data. Naturligtvis utan att kompromissa med säkerheten. Ett sådant gränssnitt bäddar för krisberedskap och är värdefullt när det kommer till att:
- Genomlysa, utvärdera och planera utifrån olika scenarion
- Stärka förutsättningarna för kontinuitetsplanering och att sätta en plan B
- Förutse och avgöra vilka åtgärder som behöver vidtas var och när
- Avsätta och tilldela rätt resurser vid rätt tidpunkt och på rätt plats
- Ge tillgång till en gemensam lägesbild för övervakning av status – aktuell i realtid när det behövs
- Följa upp och utvärdera beslut och åtgärder
- Effektivisera datahantering och ajourhållning – rätt vyer och användargränssnitt i händerna på alla
Geografisk IT stärker krisberedskap
Geografisk IT i form av en komplett GIS-plattform har kapaciteten att knyta samman nätverk av organisationer som får möjlighet att dela data, information och appar snabbt, säkert och i ett förenande gränssnitt. GIS-teknologin har dessutom en unik förmåga att knyta samman och visualisera data från olika källor, vilket bäddar för kraftfulla visuella användargränssnitt och beslutsunderlag i form av interaktiva datadrivna kartor. Till gagn både för stärkt krisberedskap och kraftfull operativ krishantering om det värsta händer.
Länktips:
- Robust lösning bäddar för säkert digitalt samarbete över organisationsgränser
- Bättre beredskap för kris – skapa förutsättningar för samarbete mellan organisationer
- Redo för beredskap – förstå det som händer innan det händer
- 5 saker som gör krishantering med stöd av geografisk intelligens framgångsrik