Nätinfrastrukturägare och deras underentreprenörer har tillsammans en stor och viktig uppgift i att säkra att samhällskritiska nät levererar. Pressen att göra det så kostnadseffektivt som möjligt är stor. På samma gång som förändringstakten är snabb. Moderniseringen av näten och omställningen till förnybar energi påverkar verksamheter och deras förutsättningar att verka. Liksom marknadens nuvarande och framtida krav på telekommunikation.
För att vara framgångsrik gäller det med andra ord att verkligen ha koll på läget. Samtidigt som arbetsflöden för underhållsarbete måste optimeras och utvecklas i linje med dagens möjligheter. Berörda aktörer ställs alltså i praktiken inför en rad gemensamma utmaningar och krav:
- Effektivt underhåll av nät – För att arbetet ska löpa optimalt behöver medarbetare ha tillgång till tillförlitliga data och information i användbara vyer och användargränssnitt. Anpassat efter roll och situation. Och var de än befinner sig.
- Bättre proaktivitet i verksamheten – Att veta och förstå vad som händer innan det händer ger konkurrensfördelar. Det handlar kort sagt om att kunna fatta beslut snabbt och rätt. För att i nästa steg agera på dem. Både när det kommer till operativ planering med precision och riktigt vassa strategiska beslut krävs därför något extra av beslutsstöd och analysverktyg.
- Koll på säkerheten – Underhåll av nätinfrastruktur innebär helt naturligt risker för både medarbetare och egendom. Tillgången till faktabaserad ständigt uppdaterad information – både på kontoret och ute i fält – är därför helt central för att säkerställa tryggheten för servicepersonal som har en riskfylld arbetsmiljö i anslutning till det fysiska nätet.
- Förbättrad kundrelation – Effektiv kommunikation i hela arbetsflödet borgar för snabbare service, kortare avbrottstider och därmed ökad kundnöjdhet.
Digitalisera med stöd av GIS
Ett digitaliserat arbetsflöde och sömlös hantering av data och information möter dessa utmaningar. Allt som är viktigt för att en nätinfrastruktur ska fungera – tillgångar, resurser och omvärldsfaktorer – kan kopplas till en geografisk position eller plats. Det innebär att ett komplett GIS (geografiska informationssystem) är det nav som har kapacitet att länka samma olika datakällor och hjälpa dig och din organisation att åstadkomma den högre grad av digitalisering som krävs.
Nyttan i uppdrag för underhåll av nät
Rent konkret gör kompetenta GIS-kartor det möjligt att ha överblick över status på tillgångar och potentiella nätverksstörningar; för att i nästa steg vidta åtgärder och fördela arbetsuppgifter optimalt. Konfigurerbara appar gör att du snabbt kan sätt rätt gränssnitt, vyer och verktyg i händerna på medarbetarna.
Serviceteknikern får appar som passar mobila arbetsuppgifter i fält. Medan koordinerande personal får tillgång till samma data, men paketerat i ett annat rollbaserat gränssnitt som passar deras del i arbetsflödet.
Med ett smartare arbetsflöde hela vägen från planering via utförande till rapportering som resultat.
Länktips:
- Digitalisera arbetsflödet för underhåll av nätinfrastruktur – ett exempel
- Har du det som krävs för att effektivisera underhållet av nätinfrastrukturen?
- Vägen till ökad effektivitet och säkerhet med datadriven asset management
- Mycket att vinna på digitaliserade arbetsflöden – sömlöst mellan fält och kontor
- Nätinfrastruktur som samhällskritisk tillgång – så får du koll på läget