Sommarsemestern är slut och det är dags att kavla upp ärmarna igen. En höst fylld av spännande möjligheter och intressanta utmaningar ligger kort sagt framför oss. Står du inför uppgiften att bredda och utveckla användningen av GIS i din organisation? Du åstadkommer det genom att se till att GIS-teknologin får chans att verkligen möta verksamhets- och affärsnytta. Ett angreppssätt som är både utmanande, inspirerande och utvecklande. Men en sak är säker; det kommer att ge resultat.

Så här resonerar jag kring tre fokusområden som leder initiativet framåt i höst.

1. Sätt upp en välsorterad GIS-portal alla har nytta av

I ArcGIS har du per definition en portal för geografiska data och information. En etablerad GIS-avdelning jobbar redan aktivt med portalen utifrån sina speciella behov. Men i takt med att användningen av GIS breddas och sprids till nya delar av verksamheten växer organisationen liksom ur arbetssätt som tidigare fungerat utmärkt. För att möta verksamhetens behov behöver du därför:

  • Se GIS-portalen som en ”välsorterad butik” där det är enkelt att hitta de data, kartor, verktyg och appar verksamheten behöver.
  • I samverkan med resten av organisationen komma fram till hur det användargränssnitt som lever upp till medarbetarnas behov behöver se ut för att fungera optimalt.
  • Skapa en tilltalande ingång till portalen i form av en webbsida av välbekant snitt stylad enligt organisationens grafiska profil. Du kan åstadkomma det med stöd av exempelvis ArcGIS Enterprise Sites. Resultatet blir alltså en skräddarsydd webbplats som gör det enkelt att hitta och dela data. I praktiken blir det enklare att finna och använda befintliga, alternativt skapa egna, kartor och appar. Så här kan ett sådan ingångssida se ut:
Portal

2. Ta nästa steg i att jobba strategiskt med GIS

Oavsett var du och din organisation står i processen innebär hösten en nystart för jobbet med att manifestera GIS som en strategiskt viktig resurs. Nyckeln till att lyckas är i mångt och mycket att ha koll på i vilket läge organisationen befinner sig och utifrån det prioritera åtgärder och implementationen av nya GIS-tillämpningar. Några råd på vägen:

  • Kartlägg nuläget – Det är lätt att bli hemmablind. Så en mognadskartläggning kan vara en nyttig ögonöppnare, som dessutom ger dig underlag för att löpande navigera rätt i arbetet med ett verksamhets- och affärsorienterat GIS.
  • Utforska möjligheter tillsammans – En utforskande workshop är i sin tur en aktivitet där en grupp medarbetare tillsammans identifierar GIS-tillämpningar för exempelvis ett arbetsflöde eller en specifik verksamhetsdel. Att på det här sättet samlas och jobba fokuserat med geospatiala frågor är även ett ypperligt tillfälle att bredda och stärka samarbetet med resten av organisationen.
  • Bädda för 2024 – Som den strategiskt viktiga resurs det faktiskt är förtjänar GIS och det geospatiala perspektivet sin plats i verksamhetsplaneringen för alla delar av organisationen. Ta steg för att det blir verklighet i planeringen för 2024.

3. Matcha kompetens och resurser med ambitionerna

Att hantera en värdeskapande GIS-implementation kräver både rätt uppsättning resurser och ständig kompetensutveckling. En av våra strategiska rådgivare, Erik Lassyms, har skrivit ett blogginlägg där han listar de roller som krävs för att skapa drivkraft med GIS. Kolla gärna in det. Och så några avslutande tips på åtgärder:

  • Planera kompetensutveckling – Ett brett utbud av ArcGIS-kurser gör att en GIS-organisation själv kan välja hur den vill planera sin kompetensutveckling. Det spelar ingen roll om du föredrar lärarledd utbildning i kurslokal eller på distans online, genomfört i grupp eller som självstudier i egen takt. Kanske behöver din organisation en skräddarsydd kurs. Ja, det finns något för alla.
  • Delta på användardagarna – Missa inte heller höstens ArcGIS Användardagar, som ger dig chansen att både bli inspirerad och hålla dig uppdaterad. Eventet arrangeras på fyra platser i oktober och är kostnadsfritt. Du har även möjlighet att följa användardagarna digitalt. Väl mött!

Länktips:

Dela inlägget på:

Om skribenten: Annika Hermodsson - Manager Strategic Customer Development

Annika drivs av är möjligheterna som finns i geografin; hur geografiska analyser kan berätta mer om hur vår värld ser ut och ge kunskap som kan göra den bättre. Med allt som händer både inom ArcGIS-plattformen och hos kunderna står utvecklingen aldrig still. Det skapar en energi som fortfarande efter nästan 1,5 decennium på Esri Sverige inspirerar Annika och gör GIS roligt att jobba med.

Relaterade inlägg