I verksamheter som är beroende av data som måste registreras och samlas in på svårtillgängliga, osäkra och/eller känsliga platser skapar drönare förutsättningar för ökad säkerhet och miljöhänsyn, såväl som kostnadseffektivitet. Drönare tar sig kort sagt dit det är dyrt och farligt – ja, kanske direkt olämpligt – att skicka dina medarbetare. De kan flyga lägre än satelliter, helikoptrar och flygplan, vilket dessutom innebär att fångade drönardata är mer detaljerade. Samtidigt som det är ekonomiskt försvarbart att samla in mer data oftare.

Resultatet är riktigt tillförlitliga 3D-modeller att använda för projekt- och underhållsplanering, statusuppföljning, kvalitetskontroller och mycket mer. Men hanterar verksamheten verkligen sina drönardata effektivt och säkert hela vägen från datainsamling till presentation och rapport? Det finns mycket att vinna på att se på hanteringen av dessa data och bilder med nya ögon.

Kontroll över drönardata med plattformslösning

Fristående programvara kan förvisso vara användbar för specifika moment i arbetsflödet.

Men faktum är att en plattform som tar hand om processens alla delar i ett sömlöst flöde ger fördelar i form av minimal manuell hantering, ökad operativ effektivitet och hög IT-säkerhet.

I praktiken innebär det med andra ord att verksamheten tar kontrollen över sina drönardata.

Sömlöst från datainsamling till presentation

Du åstadkommer det genom att koncentrera arbetsflödet till en komplett GIS-plattform som vårt ArcGIS. Plattformen har nämligen kapacitet att strömlinjeforma hanteringen av drönardata – från planering och datafångst till avancerad databearbetning och presentation. Inga nya lösningar behöver köpas in för nya projekt och användningsområden. Tekniken finns där redo att konfigureras och appliceras på nya behov.

Plattformen hanterar arbetsflödet sömlöst hela vägen från drönare till kontor eller mobil personal i fält. Här finns applikationer och funktionalitet för alla delar av processen:

  • Planera och samla in – Använd GIS-kartor för exakt planering av flygningar och projekt. Genomför sedan flygningen och samla in data och bilder.
  • Bearbeta, hantera och analysera – Efter utförd flygning finns kompetent funktionalitet för att bearbeta, förädla och analysera insamlade data.
  • Dela och samarbeta – Behovs- och rollanpassade appar, dashboards och vyer tillgängliggör drönardata i verksamheten.

Utväxling på drönardata med GIS

Till skillnad från en hantering av drönardata i ett flöde av spridda applikationer ger ArcGIS-plattformen alltså din verksamhet en sammanhållen miljö för datainsamling, databearbetning och presentation. Säkert och effektivt; och med detaljerade och bättre uppdaterade beslutsunderlag som resultat. Genom att dessutom dra nytta av GIS-teknologins förmåga att kombinera och visualisera data från olika källor maxar du utväxlingen på verksamhetens drönardata ytterligare.

Länktips: