Digital transformation skärper kravet på hanteringen av och tillgången till data och information. Data är i praktiken bränslet i moderna arbetsprocesser. Därför är det avgörande att alla snabbt och enkelt kan hitta, förstå och använda den information de behöver. Behovet är detsamma oavsett sektor eller bransch. Ett effektivt informationsflöde är kort sagt en framgångsfaktor i vitt skilda arbetssituationer – från anläggningsförvaltning till krisberedskap.

Att hitta rätt information kan vara en utmaning, då den ofta finns utspridd i olika system eller filer. Det är något vi lite till mans har vant oss vid. Men förutom att det är frustrerande att inte hitta det man söker, så är arbetssättet ineffektivt och dessutom en källa till osäkerhet i organisationen som helhet. Kan jag verkligen lita på den data jag till sist lyckas hitta? Är det rätt version? Är innehållet aktuellt?

En uppsättning data i hela arbetsflödet

Nyckeln till förändring ligger i att göra en gemensam uppsättning data tillgänglig och användbar i alla verksamhetsben och genom hela arbetsflöden. Från planeringsfasen där uppgifter prioriteras och matchas med rätt resurser. Till samarbetet mellan koordinerande medarbetare på kontoret och utförande personal som jobbar på plats ute på fältet. Och ansvariga som har en faktabaserad överblick över status och nyckeltal för rapportering och uppföljning. Alla arbetsuppgifter utförs med stöd av samma uppsättning data, som dessutom uppdateras i takt med att arbetet pågår. Informationen finns naturligtvis att hämta på ett och samma ställe.

Informationsflöde i obruten digital kedja

Fördelarna är många. Med ett väl fungerande informationsflöde på plats – hanterad i en obruten digital kedja – slipper personalen ägna värdefull tid och kraft åt att hitta och sammanställa data. Det innebär i sin tur att underlag för att med precision planera och koordinera uppdrag, insatser och projekt finns tillgängligt. Tillgången till data och information, liksom möjligheten att enkelt dela information medarbetare emellan, förbättrar dessutom förutsättningarna att samarbeta och gör att den operativa effektiviteten ökar.

GIS-portalen ger förutsättningar

ArcGIS-organisationer har en plattform som ger alla möjligheter att säkerställa att rätt data och information är tillgängligt för rätt personer. Sömlöst genom hela arbetsflödet, säkert och i vyer och verktyg med fokus på verksamhetsnytta naturligtvis. Den centrala samarbetsyta som GIS-portalen är gör kort sagt att alla som är involverade kan hitta, använda, tillföra och uppdatera data. Proffsiga webbsidor ger dessutom användaren en ingång till portalens data, information och appar presenterade på ett sätt som är skräddarsytt för den aktuella processen eller arbetsflödet.

Länktips: