Vårt moderna samhälle är helt beroende av en stabil elförsörjning. Verksamma inom energisektorn behöver därför ha riktigt bra beslutsunderlag och rapporter på plats. Har du det som krävs för att snabbt identifiera och analysera plötsliga driftstörningar? Och finns det stöd för de beslut som krävs för att skapa den proaktivitet verksamheten eftersträvar? För att säkerställa tillgången till ett slagkraftigt beslutsstöd gäller det kort sagt att säkra förmågan att hantera, förädla och tillgängliggöra stora mängder data och information – i realtid när så behövs.
Att säkra kontinuitet i driften av elnät förutsätter alltså mängder av informerade beslut på olika nivåer. Självklart med fokus på den dagliga verksamheten och den rent operativa driften av näten. Men även gällande långsiktig förvaltning, planering och optimering av infrastruktur och tillgångar.
Presentera data i samlad vy
Det faktum att relevanta data finns i spridda stuprörssystem och andra datakällor utan koppling till varandra är ett grundläggande problem.
För att få fram de beslutsunderlag verksamheten behöver lägger medarbetare därför en hel del tid och kraft på att hitta, sammanställa och dela information. Det här är helt eller delvis manuella arbetsmoment som med rätt IT-stöd både kan digitaliseras och automatiseras.
Något som i sin tur gör att beslutsprocessen kommer att effektiviseras och kvalitetssäkras.
Fatta beslut snabbt och säkert
Elnät genererar per definition enorma mängder data från sensorer, mätare och andra övervakningssystem. Viktiga data finns dessutom i olika verksamhetssystem, databaser och filer. Även externa data om exempelvis väderförhållanden och infrastruktur är ofta en betydande del av beslutsunderlaget. Att presentera och analysera relevanta data är därför i sig en stor utmaning. Tabulära data är i sammanhanget svåra att överblicka. Därför finns det mycket att vinna på att ta in nya sätt att visualisera data i verktygslådan för beslutsstöd och analys. Datadrivna kartor är en i sammanhanget underutnyttjad resurs.
Kartan är nämligen ett intuitivt och lättillgängligt gränssnitt som gör att operatörerna snabbt kan fatta korrekta beslut även under pressade förhållanden, till exempel i samband med en driftstörning. Men det skapar också förutsättningar att förutsäga risker och problem. Liksom att simulera och jämföra olika scenarion för att bedöma konsekvenserna av beslut och åtgärder. Allt till nytta för optimerad drift och förvaltning av elnäten.
Kompletterar och stärker befintlig IT
Ett komplett GIS (geografiska informationssystem), som ArcGIS, kompletterar befintlig IT som NIS, system för arbetsledning, planering och kundhantering. Plattformen har sedan kapacitet att hantera, visualisera och tillgängliggöra alla de data, som krävs för att fatta beslut, i en samlad vy. Naturligtvis i realtid när det behövs.
I praktiken handlar det om en integration av data, som via datavisualiseringar i form av kraftfulla kartor, stärker beslutsunderlag och rapporter på sätt som är avgörande för både driftsäkerhet och kostnadseffektiv hantering av elnät.
Länktips: