Akelius Skog, en innovativ aktör inom professionell skogsförvaltning, har effektiviserat sin verksamhet med hjälp av geografisk IT. Deras uppdrag är att förvalta skogsfastigheter som är geografiskt spridda på ett ansvarsfullt sätt för att maximera avkastning och långsiktigt värde. Tidigare hanterades data och processer manuellt, vilket ledde till ineffektivitet och svårigheter att få en överblick. För att förbättra processerna implementerade de geografisk IT och uppnådde betydande effektivitetsvinster tack vare bättre informationstillgänglighet för verksamheten.
Jag har haft förmånen att få prata med Gustav Arctaedius, Investment Manager, och Maria Werkell, Senior Product Manager. De arbetar med att ta fram smarta digitala verktyg som underlättar skogsförvaltningen på Akelius Skog.
De har valt att integrerat geografisk IT tillsammans med egenutvecklade applikationer och system och ser att det har gett betydande förbättringar av skogsförvaltningen. Tidigare hade man utmaningar med att få en övergripande bild av status över skogen samt effektiv administration kring tillgångarna. Målet var att förbättra:
- Effektiviteten: man ville gå från manuella processer och automatisera flera dataflöden för att frigöra tid för personalen att fokusera på mer värdeskapande aktiviteter.
- Datatillgänglighet: det fanns ingen riktig centraliserad information över tillgångarna. Man hade en önskan om att förbättra datatillgänglighet och möjlighet till visualisering för medarbetarna.
- Beslutsfattandet: man ville fatta mer välgrundade beslut om skötsel, avverkning och investeringar genom att ha tillgång till verksamhetsdata med geografin som utgångspunkt.
Från manuellt till digitaliserad skogsförvaltning
Akelius Skog använde tidigare separata system utan integration vilket resulterade i ineffektivt arbete. Det blev svårt att administrera och förvalta tillgångarna då de erbjuder olika typer av arrenden, markupplåtelser och uthyrning av stugor på sina skogsfastigheter. Tack vare centraliserad information säkerställar man nu att alla medarbetare har tillgång till rätt och uppdaterad information. Det innebär att man har underlättar samarbetet och kommunikationen för verksamheten genom att;
Digitalisera inventeringen: Genom geografisk IT kan Akelius Skog samla in data från fält i realtid. Skogsförvaltare kan korrigera information om ytor direkt i fältapparna, vilket leder till mer exakt och aktuell information. Med hjälp av apparna registrerar skogsförvaltarna vad som behöver göras på fastigheterna. Detta möjliggör löpande inventering och underlättar åtgärdsplanering för externa entreprenörer.
Effektivisera faktureringen: Tidigare var fakturahanteringen en tidskrävande manuell process. Genom ArcGIS-integrationen med befintliga system skapade man en mer automatiserad faktureringsprocess. Uthyrningsbara fastigheter och dess objekt är nåbara i faktureringsavdelningens interna applikationsmiljö att skapa faktureringsunderlag utifrån. Med vidare integration till ekonomisystemet så kan de på ett betydligt enklare sätt än tidigare fakturera kunder. Detta har avsevärt minskat arbetsbördan för ekonomiavdelningen, som nu enklare kan generera rapporter över vad som ska faktureras varje månad. Skogsavdelningen kan verifiera dessa uppgifter, och fakturering sker numera betydligt enklare.
Digitalisera skogsförvaltningen: analysfunktionerna i plattformen hjälper Akelius Skog att identifiera områden i behov av skogliga åtgärder, vilket säkerställer att rätt åtgärder utförs vid rätt tid. Åtgärder som gallring, föryngringsavverkning, slutavverkning och underhållsröjning planeras och genomförs effektivt, vilket optimerar skogsförvaltningen. Gustav säger att detta innebär att man nu ”effektiviserar och säkerställer att skogen sköts på rätt sätt och förbättrar skogens värde och avkastning”.
Framtiden – bättre kommunikation med entreprenörer
Akelius Skog har uppnått framgångar genom att integrera ArcGIS till sina befintliga system. Som nästa steg i uvecklingsarbetet skulle Gustav vilja automatisera kommunikationen mellan entreprenörer och kontoret för att undvika manuell informationsdelning. Detta skulle effektivisera kommunikation, koordinering och uppföljning genom att automatgenererade rapporter samt underlätta handläggningen med entreprenörerna.
Länktips:
Innovationslabb på Holmen Skog skapar snabbt verksamhetsvärde