Känner du att din GIS-portal inte riktigt håller jämna steg med organisationen? Efterfrågan på geografiska data, kartor och applikationer ökar snabbt. Det är fantastiskt att se intresset växa och GIS-funktionen jobbar hårt för att hålla sig uppdaterad om och möta verksamhetens behov. I den situationen lönar det sig att verkligen ha koll på och förstå hur portalen används.
En välorganiserad portal gör det enklare att leverera riktigt bra GIS på ett effektivt och säkert sätt. Ofta är det också just när vi pratar ordning och reda som intresset för monitorering av portalen väcks.
Mängder av statistik om portalen
Det går att fånga och följa statistik om det mesta som rör användningen av ArcGIS-portalen, exempelvis om:
- Användare: Hur många medlemmar har portalen? Hur ser fördelningen av användartyper ut? Vilken roll har användarna? Och vilka rättigheter? Äger de objekt?
- Innehåll: Vilka kartor och appar används? Och vilka används inte? Hur delas innehåll? Hur många visningar har kartorna? När skapades objektet? När användes det senast? Och när uppdaterades det? Vilken typ av objekt finns; är det kartor, dashboards, Story Maps etcetera?
- Aktivitet: När läggs nya användare till? Har någon lagt till nytt innehåll? När förändras objekt? Eller när tas en karta bort?
Svar på saker du behöver veta
Statistiken kommer väl till pass för den som arbetar med att utveckla och optimera användningen av organisationens GIS. Börja med att slå fast vad du behöver veta för att göra jobbet.
Formulera sedan frågor och sätt upp en dynamisk rapport som ger svar på hur portalen används, och därmed möjlighet att upprätthålla ordning, reda och säkerhet. På köpet får du ett underlag för optimering och utveckling av din GIS-portal.
Nytta med portalstatistik
Rent konkret blir rapporten ett stöd för prioritering av GIS-enhetens resurser. Men också för att upptäcka licenser som inte används. Rutinstöd för on- och off-boarding av användare är ett annat användningsområde. Överblick över innehåll och användning gör det även möjligt att avgöra exempelvis vilket innehåll som bör förvaltas centralt. Liksom att identifiera och åtgärda fel och kvalitetsbrister i innehåll.
Portalstatistiken förädlas alltså till information som vässar administration och förvaltning. Den är naturligtvis värdefull även för långsiktiga vägval och uppföljning av hur väl portalen stöttar fastställda strategier.
Automatiserade rapporter ger kontinuitet
Kolla in möjligheten att skapa automatiserade användarrapporter som tillgängliggör fakta om användare, innehåll och aktivitet i ArcGIS-portalen. Automatisering och visuella rapporter ger förutsättningar att jobba aktivt och datadrivet med portalen. Med kontinuitet i både uppföljning, prioriteringar och åtgärder som resultat.
Länktips: