Arbeta med excelfiler i ArcGIS Pro

23 april 2020

Fråga: Går det att arbeta med excelfiler i ArcGIS Pro?

Det går att öppna Microsoft Office Excel-tabeller direkt i ArcGIS Pro och jobba med dem på samma sätt som annat tabelldata. Till exempel kan du lägga till dem till kartan, öppna dem i fältvyn och använda dem som indata till geobearbetningsverktyg.

Dock behöver man installera rätt drivrutiner på sin dator. Om du försöker att öppna en excelfil i ArcGIS Pro utan att ha den rätta drivrutinen installerad så får du ett felmeddelande som säger: ”Required Microsoft driver is not installed”.

För att jobba med excelfiler i ArcGIS Pro måste du ladda ner och installera Microsoft Access Database Engine 2016 Redistributable från Microsoft Download Center.

Genom att klicka på Download på sidan så kommer det upp ett val mellan två nedladdningar, 32 bitar eller 64 bitar:

• Kör du ArcGIS Pro 2.4, välj 32 bitar-nedladdningen
  • Kör du ArcGIS Pro 2.5 eller senare, välj att ladda ner den fil som matchar de övriga Microsoft-applikationerna du har installerat på din maskin

Alternativen för att ladda ner är:

• AccessDatabaseEngine.exe—32-bit driver
  • AccessDatabaseEngine_X64.exe—64-bit driver

Försöker du installera den nedladdade AccessDatabaseEngine.exe på en maskin som redan har en Microsoft 64-applikation installerad kommer du att få ett felmeddelande som säger att du inte kan installera en 32-bitar version av databasmotorn för att du nu har en 64-bitar Officeprodukt installerad. Ett liknande felmeddelande kommer att visas om du försöker att installera en 64-bitar på en maskin som redan har en 32-bitar Microsoft applikation.

För att komma runt det här problemet måste du göra en ”Silent installation” av den nedladdade filen, följ dessa steg:

1. Spara den nedladdade filen till din dator, på C: disken.
  2. Använd Windows sökfönster nere till vänster på datorn och skriv Command prompt för att söka ut och öppna Command-prompten.
  3. Högerklicka på Command promptens applikation och välj att köra som administratör.
  4. Kommandprompten kommer att öppna en standardkatalog. Skriv in cd C:\ för att ändra katalog till C: disken där du sparade din nedladdade fil.
  5. För att köra .exe som en silent installation, skriv in: AccessDatabaseEngine.exe /quiet eller AccessDatabaseEngine_X64.exe / quiet, beroende på vilken fil du valt att ladda ner från Microsoft Download Center.

Det rekommenderas att du startar om din dator efter installationen.

Se mer info.