Skip to Content

Kostnadseffektivt underhåll av nätinfrastruktur

Digitaliserat arbetsflöde från fält till kontor skapar förutsättningar

Ladda ner webbinar
Samarbete underhåll nätinfrastruktur

Nätägare och deras underentreprenörer har ansvar för och hanterar underhåll som gör att samhällskritisk nätinfrastruktur fungerar och levererar. För att göra det så optimalt, säkert och kostnadseffektivt som möjligt krävs att tillförlitlig information finns tillgänglig när och där den behövs. Gör det möjligt genom att säga hej då till en helt eller delvis analog hantering av viktiga data och information med papper och penna, via telefonsamtal eller i excel-filer som skickas med mail. En plattform för geografisk IT skapar kort sagt förutsättningar för att jobba digitalt med uppdrag och tillgångar – utan att arbetsflödet bryts av manuella moment. 

Previous
Next

Digitalt arbetsflöde och smarta beslut

ArcGIS är en kompetent, skalbar och öppen GIS-plattform som skapar förutsättningar att jobba digitalt med underhållsuppdrag och tillgångar. Här knyter du samman och samlar data på ett och samma ställe. Välj sedan mellan en mängd funktionalitet för att hantera, förädla, analysera och dela data och kartor. Du använder de delar av plattformen som passar din verksamhet. Nyckelfunktionerna finns där när behoven förändras eller växer.

Man jobbar mobilt med elnät

Tillgångar och resurser på karta

GIS-kartor har en unik förmåga att knyta ihop och visualisera data från olika system och datakällor. Bara att placera tillgångar och resurser på en karta ger aha-upplevelser. Att dessutom addera relevanta data om status och historik öppnar upp för oanade mönster och samband. Överblick över den totala bilden av fält- och servicearbetet blir plötsligt möjligt. Liksom att zooma in i nätet på detaljnivå och få insikter om brister och svagheter och analyser som bäddar för ett hållbart nät. Kartvyer är dessutom en värdefull komponent i gränssnitt och applikationer för det operativa arbetet.

Data på karta

Appar för mobilt arbete i fält

Konfigurerbara appar gör kartor och aktuell information tillgängligt för servicetekniker och underhållspersonal med mobila arbetsuppgifter på plats i anslutning till det fysiska nätet. Naturligtvis i användargränssnitt anpassade för olika roller och behov. Oavsett om du behöver fånga data på språng, om smarta formulär behövs för att kvalitetssäkra den data som registreras eller om fakta måste uppdateras med verklig geografisk precision. Naturligtvis går det att jobba tillfälligt offline om det behövs. Data som delas sömlöst med personal på kontoret, eller andra verksamheter, ökar i praktiken både effektivitet och säkerhet i hela arbetsflödet.

Verktyg för hela arbetsflödet
Mobila kartappar

Koll på läget med dashboard

Dashboards med en kartkomponent gör verktygslådan för digitalt samarbete, så att säga end-to-end i det digitaliserade arbetsflödet, komplett. Gränssnittet är en dynamisk rapport som, baserat på situation och behov, gör det möjligt att få den överblick som krävs. För att följa och utvärdera status i underhållsarbetet och tillgången till resurser. I realtid om så behövs. Något som underlättar kommunikationen och borgar för optimering av både planer och utförande.

Överblick med ArcGIS Dashboard
Dashboard med karta

Webbinar

Effektivt underhåll av nätinfrastruktur

Samarbeta internt och externt mer säkert, effektivt och digitalt i underhållsuppdrag. Exempel på tillämpningar. Så kommer du igång.

Skicka till mig

Video

Digitaliserat arbetsflöde med kartappar

Digitalisering är mer än att jobba med digitala dokument. Att införa ett digitaliserat arbetsflöde innebär att alla medarbetare i en organisation eller inom ett projekt alltid får tillgång till den senaste informationen, oavsett var de befinner sig. Geografisk IT och datadrivna kartappar gör de möjligt. Tack vare att allt data är synkat och sammankopplat.

Inspireras av video

Vi berättar gärna mer

Peter von Barth


Peter von Barth har lång erfarenhet av att jobba praktiskt med GIS inom energisektorn. Erfarenheter han har god nytta av i sin nuvarande roll som kundansvarig hos Esri Sverige.