Ren kust

Fler frivilliga kuststädare tack vare karta

Med Strandstädarkartan blir det enklare för frivilliga att rensa kusten från skräp, till glädje för såväl kustkommunerna som besökare, djur och natur. Kartan underlättar också för kommunerna över gränserna att samarbeta. Projektet bygger på att frivilliga markerar sin insats på en digital karta, vilket många har visat sig göra med gläjde.

 

Karta underlättar samarbete

Samarbete mellan kommuner

Alla kommuner längs kusten i Bohuslän samarbetar i projektet Ren och attraktiv kust. Det går ut på att städa hela kusten från skräp. Sedan 2014 använder man Strandstädarkartan, en virtuell karta där frivilliga kan markera var det finns skräp som behöver städas undan. Kommunen ser på kartan var skräpet finns och åker och hämtar det.

Medarbetare från Trafikverket inventerar vägtrummor

Ger statistik och översikt

Förutom att uppnå målet med en renare kust ger Strandstädarkartan enkla möjligheter till statistik och översikt; hur mycket som städats undan och var kan enkelt exporteras till ett Excelark om det behövs. Kartan underlättar även samarbete mellan kommunerna. Till exempel kan den som är närmast en markerad skräpsäck hämta upp den också, oavsett kommungräns.

Vägtrummor viktiga för alla vägar

Enkelhet som lockar fler

Tekniken bakom Strandstädarkartan bygger på ArcGIS Online tillsammans med GeoForm; ett digitalt formulär. Det är enkelt att sätta upp och kräver ingen programmering. Vem som helst kan sätta ut en flagga på kartan, bara man har en mobil, padda eller annan enhet med internet. Jessica Lundqvist jobbar med projektet Ren och attraktiv kust. Hon säger att fler frivilliga hjälper till att städa när de har sett hur enkel kartan är.

Vägtrummor leder till exempel bort regnvatten